Múlt héten sokan írtak a Aqua Regnum Hungary Balatonalmádi és Balatonfűzfő közötti területre tervezett mega víziparkjáról. Sokan örültek az ötletnek, sokan nem. Állítolag az Önkormányzatok támogatnák, bár végeredményben még mindig elég kevés a pontos információ, amiből kitalálhatnánk, hogy mennyire komoly is ez a projekt.

De azt tudjuk, hogy a tervezett épületkomplexum helyenként 80-100 méter magas lenne.

Magyarország legmagasabb épülete, ami nem antenna vagy kémény, az az Esztergomi Bazilika. A kripta aljától a kupola tetején levő kereszt csúcsáig 100 méter. A járdaszinttől csak 88 méter. Szóval a vízipark helyenként magasabb lenne, mint az Esztergomi Bazilika.

A Parlament 268 méter hosszú. Ha a beadvány illusztrációját alapul vesszük, akkor a vízipark majd 1000 méter hosszú lenne, vagyis majdnem négyszer akkora, mint az Országház.

A Porthole szerkesztősége, saját maga szórakoztatására illusztrálta, hogy milyen lenne az Aqua Regnum méreteit tekintve:

Ez a kép az Óvári-kilátóról készült (az interneten találtuk, reméljük, készítője megbocsát, hogy felhasználtuk hangulatos fotóját). A balatonalmádi Óvári-kilátó alacsonyabban fekszik, mint a vízipark teteje.

Ez a kép az Újhegy köz 3 szám előtt készült Balatonalmádiban. A Vörösberényhez tartozó, Újhegy névre hallgató domboldal Almádi és Fűzfő közé esik, szintén alacsonyabb, mint a vízipark.

Csináltunk egy szép képet is, itt megmodeleztük egy topográfiai térkép alapján a környéket, hogy megnézzük, pontosan milyen magas is lenne a vízipark a 71-es útról nézve Kenese és Fűzfő között.

Magas...

Köszönet Brendon Kelly-nek az illusztrációkért.
A cikk legfelső képe az Aqua Regnum Hungary projekt-leírásából van.