Vagy mégse? Berecz Zsombi, Érdi Mári, Cholnoky Sára és a hatodik olimpiájára készülő Gádorfalvi Áron biztos kijutó, de a legnépesebb mezőny, a Laser osztály magyar olimpikonja még nem ölthet formaruhát.

A legesélyesebb a többszörös világbajnok Vadnai Bendzsi, de testvére Jonatán is küzd a kiküldetésért. Az a furcsa a történetükben, hogy a két testvér még nem futotta meg a kvalifikációs szintet,  mégis nagyobb esélyük van a kiküldetésre, mint a kvótaszerző Tomai Balázsnak.

Balázs - akit jobbára Pufiként ismerünk - hiába teljesítette a szintet, egy korábbi Elnökségi határozat alapján csak akkor indulhat az olimpián, ha a hazai ellenfeleit is legyőzi az előírt válogató versenyeken. A rendelkezés célja nyílván az lehetett, hogy a legjobb formában lévő versenyzőnk induljon az olimpián, de más sportágakban a kvótaszerzőt megilleti annyi előny, hogy csak olyan ellenféllel versenyeztetik, aki maga is tejesítette a szintet. Ez többnyire a vitorlázásban is igaz. Pufi csalódottsága érezhető volt a sajtótájékoztató során, ami érthető is, hiszen elé kettős követelményt állítottak: nem csupán a szint elérését, de a hazai ellenfelekkel való további küzdelmet is. A Vadnai testvérek lényegesen könnyebb helyzetben vannak, hiszen számukra a nemzetközi válogatók során csak egy ellenfél, nevezetesen Balázs legyőzése volt a cél és nem a lehető legjobb eredmény elérése. Ugyancsak más taktikát kellett Pufinak követni ezeken a versenyeken, mert neki a két magyarral szemben kellett védekeznie, függetlenül a mezőnyben elfoglalt helyétől. Ebben a párharcban az eddigi válogatók alapján alulmaradt, de vajon az olimpián kellően felkészültek lesznek ezek a fiatalok a teljes mezőny ellen való küzdelemre?

Az utolsó ütközet a mexikói VB, ezt követően hirdetik ki, hogy ki lesz a Laser osztály magyar olimpikonja. Akárki is győz, szoros emberfogásban, párharcokban kitűnő felkészülést zár. Az olimpián azonban nem ez a feladat. Lehet, hogy egyszerűbb, hiszen nem azt kell nézni, hol rajtol az ellenfelünk, hanem a legjobb pozíciót kell megszerezni. Az oldalválasztások sem ellenfélfüggőek, egyszerűen a jó oldalra kell menni. Nem ezt kellett volna a válogatókon begyakorolni?

Mielőtt bárki valami sandaságot vélne felfedezni, az induló kiválasztásának ez a talán vitatható technikája máshol is előfordul. Néhány sportágban nem névre szólnak a kvóták, hanem a nemzetnek, esetleg egy hajóegységnek. A vitorlázás is ilyen sport.

Spanyol 49er hajóosztalyban az utolsó válogatón dőlt el, hogy más megy és egymásra vitorláztak ők is. Laser Radialban Erika Reineke szerezte meg a kvótát az USA-nak, de két héttel ezelőtt Page Riley megnyerte a válogatót, úgyhogy ő megy.

A Londoni olimpiára Cholnoky Sára és Detre Diána is megszerezte az olimpiai kvótát. Köztük is válogató versenyek döntöttek, végül is Detre Diána vett részt azon az oimpián.

Miután nincs kötelező érvényű szabály, a nemzeti olimpiai bizottságok határozzák meg a válogatási elveket. Az is érthető, hogy négy év alatt sok minden történhet, például egy kvótás dán srác egyszerűen már nem akart olimpiára menni, így helyette is küldhet résztvevőt a dán szövetség.

Végezetül azt kívánjuk, hogy akárki is jut ki a 3 rendkívül tehetséges magyar fiatal közül, képviselje Magyarországot a lehető legmagasabb szinten és menjen nagyon jól!