Magyarországról hatan utaztak: Kovács Attila, Szabó Roni Oszkár, Nagy Bendegúz, Papp Péter és Szalai Suta, a lányoknál pedig Tóth Hanna Panna versenyzett. A csapatvezetők Brencsán Dávid és Szalontai Bence voltak.
A magyar gyerekek várakozáson felül teljesítettek a nekik szokatlan nagyhullámos tengeri körülmények között is.

Összetett helyezésük és futameredményeik:

Fiúk - 186 induló:
  55.  HUN 703    Szabó Roni Oszkár (Spartacus)       49.,  33.,   3., 32., 9., 14.,     Arany: 48., 60., 46., 40. 
  62.  HUN 1315  Kovács Attila (MVM SE)                  43.,  24.,   8., 44., 6., 22.,     Arany: 58., 50., 56., 49.
  77.  HUN 918    Nagy Bendegúz (BYC    )                45.,  30., 18., 53., 22., bfd,    Ezüst: 22., 11., 17., 4.
  83.  HUN 230    Papp Péter (Soproni ÉV)                 40.,  25., 37.,21., 30., 17.,    Ezüst: 58., 5. 35., 29.
155.  HUN 1332  Szalai Suta (Keszthelyi YC)             35.,  45.,  45., 47., bfd, bfd,   Bronz: 9., 26., 41., 32.

Lányok - 105 résztvevő:
  71.  HUN 737       Tóth Hanna Panna /Csopaki VI)   50.,  16.,  44., 43., 23., 28.    Ezüst: 18., 19., 11., 24.


Szalontai Bence beszámolója az Optimist Európa-bajnokságról

Különleges, sokszínű csapattal utaztunk az EB-re. mert a hat gyerek hat különböző klub versenyzője. Optimistben egyébként aki részt vesz a világbajnokságon, az nem indulhat az EB-n. Idén az erősebb versenyzőink a VB-re utaztak, így az Európa-bajnokságon résztvevő csapatunk fiatalabb, tapasztalatlanabb vitorlázókból állt. Az a mi pechünk, hogy a Vb-n gyenge szeles verseny volt, ahol pedig a mieink frisebb szélben teljesítettek volna jobban, míg az EB-n a gyenge-közepes szél feküdt volna nekünk. Ám mindent összevetve a fiatal Európa-bajnoki csapatunk szereplése túlteljesítette az elvárásokat.

Szülők is elkísértek minket szép számban és sokszor segítettek kisebb-nagyobb dolgokban ott tartózkodásunk alatt.

Crotone-ba nem csak az Európa-bajnokságra utaztunk vagy közvetlenül a verseny előtt pár napos edzésre, hanem korábban eltöltöttünk egy hetet a helyszínen majd az EB-re közvetlenül a verseny előtt érkeztünk. Ez jó megoldásnak bizonyult, mert megismertük a környezetet, jókat edzettünk, majd itthon még pihenhettek a gyerekek, sőt, részt vettek az MVM ranglistaversenyén is. A jó felkészülést igazolta, hogy a tengeri edzés után éppen ők hatan végeztek elől, jól meglógva a mezőnytől.

Az utóbbi évek talán legnagyobb létszámú és legszínesebb EB mezőnye gyűlt össze a dél-olasz városkában. Crotone polgárai nagyon kitettek magukért. Amikor edzeni voltunk ott, egy átlagos, nem túl rendezett olasz halászvárost láttunk, az ilyen helyeken gyakori rendetlenségekkel. De mire az EB került sorra, teljesen  megváltozott a helyszín. Mindent rendbe raktak, kitakarítottak, kifestettek, fákat telepítettek, szinte új várost építettek. Az Optimist EB nagy esemény volt a városban. Nagyszabású megnyitó ünnepséget rendeztek, amelynek során az összes gyerek, szülők és kísérők végigvonultak a városon. Másnap kezdődtek a futamok.

Az EB-n három csoportban versenyeztek a fiúk, kettőben a lányok. Tipikus tengeri körülmények jellemezték a futamok nagy többségét. Ott a Tarantói-Öbölben az olasz csizma alján a parttal párhuzamos szél kétszáz kilométer hosszan szabadon hajthatta az olykor kétméteresre növő hullámokat, és természetesen áramlatok is voltak.

A gyerekeknek – Papp Peti kivételével – ez volt az első Európa-bajnokságuk. Az első napon meg is látszott a vitorlázásukon az ezzel járó megilletődöttség, ám a 15-20 csomós szélben egyre magabiztosabban mozogtak a pályán, és a harmadik futamra szépen eltűnt a bizonytalanságuk, javultak a helyezéseik is.

Második nap nagyon erős szél fújt, és csak késő délután mentünk vízre és egy futamra került sor. Ajóval húszcsomó feletti szél nagyon próbára tette a mieinket. Nem a szél ereje, inkább a hatalmas hullámok. Jól vitorláztak, voltak szép megmozdulásaik, és mindent megtettek, kihajtották magukat, de a hajó jó sebességgel vezetése annyit kivett belőlük, hogy a mezőnytaktikára és stratégiára figyelni már nem tudtak eléggé.

Ekkor nem nagyon reméltük Dáviddal, hogy valaki is be tud majd kerülni az Arany csoportba, de a harmadik napon Szabó Roni és Kovács Ati is nagyon összekapták magukat és két jó futamot hozva, huszonhelyeket előrébb kapaszkodva az összetett listán mindketten bekerültek az Arany csoportba.

Roninak volt ekkor egy 3. helye. Gyönyörűen végig vezette a futamot, csak a befutóban a hullámzás kifogott rajta és ketten becsúsztak elé. Kovács Ati szintén nagyon elől ment, de neki meg egy borulás vette el a még jobb hely lehetőségét. Mindezekkel együtt ez a nap, és az így elért eredmény csodaszámba ment, túlteljesítése volt az elvárásoknak.

Ráadásul még pechünk is volt. Nagy Bendegúz beleszaladt egy feketezászlós korai rajtba, pedig abban a futamban 8. helyen ért célba, és nem azért mert valamifél előnyt szerzett volna a rajtnál, hanem nagyszerű vitorlázással. Azzal talán ő is Arany-csoportos lehetett volna. Szalai Suta pedig aznap kétszer is BFD-t kapott, és így csak a Bronz-csoportba került, ami nagyon bántotta.

Hanna Panna a lányoknál kifejezetten megilletődötten vitorlázott a selejtezőkön, és sokat aggodalmaskodott azon, hogy milyenek az eredményei. Így az Ezüst-csoportba fért be.

Negyedik nap, amikor elkezdődhettek volna a döntő futamok, ismét nagyon erős szél fújt, ami miatt újra halasztással kezdődött a nap. 25 csomós alapszélre jöttek 30-35-ös ráfújások. Amikor gyengült és kiment a mezőny, akkor is maradt 20-28 csomós szélsebesség és persze az irdatlan nagy hullámok. Kezdetben csak az Arany-csoportokat vitték ki, de végül a fiúk és a lányok minden csoportjának lenyomtak három-három futamot ebben a kemény szélben.

A fiúk jól vitorláztak az Arany-csoportban, helyt álltak, pedig ők a könnyű súlyúak közé tartoznak. Az Ezüst-csoportban Nagy Bende kifejezetten jól ment mindegyik futamon. Papp Petinek volt egy remek 5. helye, csak sajnos emellé becsúszott egy nagy eltévedés is az ezt megelőző futamon. Suta egy 9. hellyel kezdett a Bronz-csoportban, aztán fokozatosan fáradt el a kemény szélben. Hanna Panna jól ment és fokozatosan javult a lány Ezüstben, és feljebb is jött az összetett listán.

Az utolsó napon a fiúknak már csak egy futamuk volt. Nagy Bendegúz 4. helyen ért célba. Jót tett a lelkének ez a siker, mert bánkódott azon, hogy nem sikerült az Arany-csoportba kerülnie. De így egy jó élménnyel zárta az EB-t.

A verseny honlapja:http://www.clubvelicocrotone.it/euros/index.html#