Az előzetes visszajelzések alapján a rendezők 60-70 közötti hajószámot várnak, és a nagyobb hagyománnyal rendelkező ifjúsági versenyklubok (THE-YKA, MVM, KVK, CSVI, DSC) mellett örvendetesen számos új szereplő (TVSK-Alsőörs, BFYC-Balatonfő, OptiSul-Keszthely, Vagabund SE-Fonyód, Balatongyörök) „versenyzője” jelezte részvételi szándékát.  Az Újonc Kupa két csoport szakmai továbblépésén kíván segíteni: 1) a versenysportban már bekapcsolódott kezdő versenyzőkön, valamint 2) a haladó vitorlástáborozók körén.


Kezdő versenyzőkről hazai helyzetkép: Mint arról Böröcz Bence nemzetközi minősítési szintű versenybíró a http://jurylife.blogspot.hu/ című blogjában is beszámol: „Az egyesületek táboroztató és nevelő munkájának hatására a szezon közepén tartósan több, mint száz hajó indul az Optimist regattákon. A mezőny tudásban nagyon heterogén…. A futamok alatt aztán a mezőny rendre széthúzódnak, és habár az eleje ténylegesen célba ért 40-45 perc alatt, az utolsó hajók valósággal küzdöttek, hogy nem lépjék túl a 20 perces időkorlátot. Vagyis egyes hajóknak 50%-kal több idő szükséges a pálya végigvitorlázásához, mint másoknak. A látszólag vagy ténylegesen eredménytelen küzdés a tapasztalatlan versenyzőknek nem biztos, hogy kellő sikerélményt nyújt, ezzel fennáll a veszélye a lemorzsolódásnak.”


Táboroztatásról hazai helyzetkép: A nyári szünet tíz hetében az ország szinte összes tóparti településén, folyamatos üzemmódban, táboronként 10-16 gyerekkel csúcsra járnak az egy hetes vitorlástáborok.  Azonban ezekből a táborokból nagyon kevesen lépnek tovább a vitorlásversenyzés világába.  A serdülő és ifjúsági vitorlásversenyzést, illetve versenyző képzést már viszonylag kevesen vállalják fel.


Az Első Kereked Újonc Kupa célja, hogy felkeltse a pálya-versenyvitorlázás iránti érdeklődést, valamint segítse a szélesebb-körű táborozó-bázisok és klubrétegek bekapcsolását a versenysportba.

Az Első Újonc Kupa a következő csoportoknak lesz megrendezve (augusztus 13-14-én):
1)    Pálya-versenyvitorlázás iránti érdeklődő táboros növendékek (idei nyári táborok után).  
2)    Serdülő-korú első / másodéves kezdő OP versenyzők (Országos Bajnokság előtt);
3)    RS Feva kétszemélyes kezdő versenyzők (Országos Bajnokságuk előtt).
Az 1-es táboros újonc kategóriában az esemény csupán egynapos (3-5 kisfutamos), míg a
2-es  és 3-as kezdő versenyzők kategóriájában a verseny két napos (6-9 kisfutamos).  
Az első nap végén a résztvevők egy közös tóparti szalonna-sütésen / gyerek bulin oszthatják meg egymással élményeiket.
 
Hajópark:
Az 1-es kategóriában táboros Optimist hajók is indulhatnak (előre regisztrált igény esetén korlátozott számban a rendezőség is tud hajókat biztosítani); míg a
2-es kategóriában már csak One Design verseny Op-k indulhatnak (saját vagy klub hajókkal, itt már a versenyrendezőség nem biztosít hajót); 3-as kategóriában a hajókat az RS Feva hazai partnere biztosítja.  

Tervezett pálya és rajtsorrend:
Az 1-es csoportba sorolt táborosok „versenypályája” a Csopaki Vitorlásiskola előtt lesz kialakítva, oly módón, hogy lehetőség szerint a vitorlás iskola mólójáról is nyomon követhető.  Míg a 2-es és 3-es csoportba sorolt kezdő versenyzők pályája már hosszabb lesz, de az
1-es csoporttal azonos helyről rajtolnak 5-5 perccel korábban.   
 

Programrészletek és díjazási kategóriák a mellékelt Versenykiírásban.
Programrészletek és díjazási kategóriák a mellékelt Versenykiírásban.

Az ötlethez az alapot a nemzetközi vizeken már bevett ún. „OP Greenfleet” koncepció nyújtotta, amelynek részletei http://www.optimist.org.nz/?q=node/41 oldalon érhetők el. 

 

TALÁLKOZUNK a táborok után / kishajós OB-k előtt CSOPAKON,

Augusztus 13-14-én
Részletekért keressétek a Kereked Vitorlásklubot
(info@kereked.com; M: 06 309 776 581)