Az észak-amerikai J/24 bajnokságon 5 és 25 csomó közötti szelekben mérkőztek meg a versenyzők és bár a bajnoki cím sorsa végül holtversenyben dőlt el, az esemény igazi sztárjait a 4. és 5. helyen kell keresnünk. A Lifted és a Mental Floss hajókat amatőrök viszik, ám folyamatosan fejlődnek és már a profikat is szorongatják.

46 vitorláshajó vett részt az Ontario államban, Mississauga városában a Port Credit Yacht Clubban megrendezett észak-amerikai J/24 bajnokságon, ami a Quantum Sails, J24 Expert-je Travis Odenbach elmondása szerint szoros volt: "Az észak-amerikai J/24 flotta egyre erősebb. Különösen nagy öröm volt a Lifted és Mental Floss sikere, akik a 4. és 5. helyen végeztek. Quantum vitorlákra váltottak és elkezdtünk dolgozni azon, hogy segítsünk őket a csapat fejlesztésében. Mostanra úgy tűnik a kemény munka és kitartás kifizetődni látszik."

Aidan Glackin a Mental Flosszal az 5. helyen végzett, ez a legjobb eredménye a szezonban. A siker nem a véletlen műve volt, Glackin és csapata egész szezonban keményen edzettek és szorosan együttműködtek a Quantum Sails szakembereivel a gyorsabb fejlődés érdekében:

"Keményen dolgoztunk idén a hajó sebességén és igen embert próbáló körülmények között is vitorláztunk. Emellett úgy hiszem, sikerünk kulcsa a folyamatos génuaállítás volt illetve az, ahogy a csapattal megtaláltuk a módját, hogyan tudnak nekem segíteni a rajtolás és azt követő kibontakozás során, ami eddig nekem gyenge pontom volt.” - foglalta össze Glackin.

A folyamatos állítás nagy erősségük volt az egész verseny alatt: "Ott voltunk a leggyorsabb hajók között, különösen szombaton és vasárnap. Sokat számított az állandó vitorlaállítás, finomhangolás. Emellett a sebesség, pár jól sikerült rajt és a jó taktika vitt fel minket az 5. helyre." Glackin a Quantum Sails-es Kris Wernerrel és Travis Odenbachhal dolgozott együtt és ezek után folytatni is fogják a közös munkát. "A sikeres newporti világbajnokság után - abszolútban 14., amatőrben 2. és első nem fizetett hajóként – a továbbra is maradok Krisszel és Travisszel" - fejezi be Glackin.

A 4. helyen végzett Lifted skippere, Evan Petley-Jones egyetért Glackinnal abban, hogy a folyamatos finomhangolás tartotta őket versenyben. "Az egyik legfontosabb lecke, amit megtanultunk idén, hogy fogadjuk meg a Quantum Tuning Guide tanácsait a hajó összerakásától a vitorlaállításokig. Rászántuk az időt hogy összerakjunk egy pontos vitorla állítási mátrixot is a hajónkhoz, kizárva ezzel a találgatásokat, hogy milyen beállítást is válasszunk az aznapi futamokra. Az apró részletekre fordított figyelem hozta meg számunkra a látványos fejlődést az utóbbi években. Sokszor csak egy-egy százalékot állítottunk itt-ott, ezek az apró finomhangolások pedig összeadódva azt eredményezték, hogy gyorsabbak lettünk."

A Quantum vitrolák tartóssága és alaktartó tulajdonsága is sokat segített. "Maximálisan elégedettek vagyunk a Quantum vitorláinkkal. Krajc szakaszban gyors, jól megismételhető beállításaink voltak sz adott széltartományhoz igazodva, így jobban tudunk a taktikára figyelni. Hátszélben a Quantum spivel mélyen és gyorsan tudunk menni, ráadásul már rengeteg napot tettünk a vitorlánkba, és még mindig ugyan olyan gyors, és megbízható állapotú."

Petley-Jones és Glackin kemény munkája kifizetődött, a flotta elején végeztek, rögtön a tapasztalt, profi versenyzők mögött.  Nem vakszerencséről volt szó - mindkét csapat rengeteg munkát tett az edzésbe, stratégiájuk kidolgozásába, ez pedig egy olyan dolog, amit minden amatőr csapat megtehet, ha jobb eredményeket szeretne elérni.

Glackin tanácsa az amatőr csapatoknak:

„Ha kétségeid támadnak, akkor a hajódat/vitorláidat állítsd inkább kicsit lazábban (kis ráengedéssel) figyelj a hajó egyensúlyozására ( a legénység mozogjon aktívan, de szélerősségnek megfelelő intenzitással) így fel tudsz gyorsulni, illetve fenn tudod tartani a sebességed.

Forrás: Quantum Sails

Fotó aláírás: Mental Floss vezeti a hátszeles szakaszt - 2016 J/24 North Americans, Photo:Chris Howell.