Összesen 10 futamot tűztek ki célul a rendezők, az első két napon 3-3, a harmadik és negyedik napon 2-2 futamot sikerült is megrendezni. A gardai szokások szerint az első rajtot egykor lőtték el, így a reggelek nem voltak kapkodósak. Az ifi mezőny méreteit mutatja, hogy a versenyzőket öt, egyenként több mint 150 fős csoportba sorolták, ahova minden nap újra, az eredmények alapján osztották be a gyerekeket. Érdekessége ennek a versenynek az osztott rajtvonal: a szokásos két rajtjel helyett három van, középen a rendező hajóval.

Az első versenynapon, április 13-án igazi gardai szélviszonyok fogadták a versenyzőket átlag 12, maximum 15 csomós széllel. A magyaroknak kiválóan indult az első nap, hiszen a BYC versenyzője, Bányai Attila megnyerte első futamát, a második futamban pedig Zolnai Sámuel a Spartacus színeiben lett második!

Pénteken a szokásos, dél körül induló északi szél, az Ora erősebben fújt a kelleténél, ez könnyebb versenyzőinknek nem kedvezett. Főleg mivel a délután folyamán érkező front tovább erősítette a szelet, így ezen a napon a futamok 20 csomó fölötti szélben lettek megrendezve. A negyedik futamot ismét magyar nyerte: Papp Péter, a Soproni Építők versenyzője! A Gardán jellemző rövid, de magas hullámok alaposan megdolgoztatták a gyerekeket, hiszen erősen kellett lógniuk és emellett ezerrel mericskézték hajót.

A szombaton lezajló utolsó két selejtezőfutam után vasárnap érkeztek a döntők, ahol arany, ezüst, bronz, smaragd és gyöngy csoportba sorolták a gyerekeket. Az aranyban hat magyar fiú jutott be, Jeney Máté (SVE) az 55. helyen végzett, Bányai Attila (BYC) a 80., Zolnai Sámuel (SVE) 93., Benyó Máté (BYC) a 104., Nagy Bendegúz (BYC) 128. és Papp Péter (SEP) 129. lett.

A versenyt, az ifik között nagy fölénnyel az amerikai Baker Stephan nyerte 7 futamot nyerve a német Krauss Florian és az orosz Lazdin Dmitry előtt.

Az optimistesek a 2016. évi magyarranglista végeredményével együtt 8 eseményen szerezhetnek pontot, hogy bekerüljenek az Európa-, valamint a Világbajnokságra utazó válogatott keretbe. 8 pontszámból a legjobb 4 számít. A versenyek, a mezőny nehézsége alapján különböző súlyal számítanak a végeredményben. A Világbajnokságra 5 fő utazhat, az EB-re összesen 7 fő (nemek szerint legfeljebb 4+3) nevezhető. 5 pontszerző hely után a legjobb 5 sorrendben:

  1. Jeney Máté, SVE
  2. Bányai Attila, BYC
  3. Nagy Bendegúz, BYC
  4. Benyó Máté, THE
  5. Szabó Roni, SVE

Lányok között:

  1. Litkey Janka, THE (összetett 15. hely)
  2. Carra Chiara Lisa, BYC (összetett 17. hely)

 

Az osztály következő válogató versenye a Kereked Kupa 2017. április 29. – május 1., Csopak.

 

 Fotók: Elena Giolai, Gábor Dénes