Kezünkbe akad egy cetli: Töklámpások rejtélye! Vidám esti séta feladatokkal, díjazással! Mi az ördög? Talán páran – vagy annyian se – ha arra tévednek! Dobunk egyet, odanézünk.

 És láss csodát! Parkoló tele, az indító állomásról harsog a sejtelmes zene, terjeng a „műfüst”, és ember – ember hátán. Több százan, sőt talán ezren tolonganak. Ezt nem hittem volna! Felkapják a keresztrejtvény lapokat, és hosszú tömött sorokban nekiindulnak. Pislákoló lámpácskák mutatják az utat. Vonulnak gyerekekkel, kutyákkal (csak gyerek – csak kutya). Persze mi is regisztrálunk, és uccu neki. 

Hömpölygünk a jókedvű tömeggel, feltorlódva a „kérdésfeltevő” pontoknál. Ügyesen megválaszoljuk, majd pontosan bevezetjük a „dokumentációba”. Úgy két kilométeres séta során meglátogatjuk a fontosabb helyeket, úgymint a kikötőt, parti sétányt, majd fel a lépcsőn az emlékműhöz, végül vissza a központba. 

Ahogy fogynak a megállók, úgy telnek a rejtvény sorai. Egyszer csak azt veszem észre, hogy mi is (hasonlóan más meglett bakegerekhez) együtt visongunk, hadonászunk, keresgélünk a gyerekekkel. Mindnyájunkat magával ragad a versenyláz és a nyerni akarás.

Természetesen a végére megtelik a keresztrejtvény, és előbukkan a válasz a rejtélyes kérdésre! Ez természetesen szinte minden résztvevőnek sikerül, akinek mégsem, annak a célnál segítője akad. A lényeg, hogy az értékelésnél jár forralt bor (vagy tea), zsíros kenyér és pogácsa. Aki kíváncsi a válaszra, járjon utána az interneten a kovács és az ördög esetének. Jobbat mondok: idén jöjjön el velünk ugyanide, és megtudja!

Szóval így végződött az előző szezon. Vagy inkább ezzel indult az idei? Tök mindegy, lényeg, hogy megint itt vagyunk!

Hovatovább, egy munkás hétvégét követően, temérdek kencézés – sikatolás végeztével, ismét úszik a RHEA! A többi hajók nagy része még a parton. Sebaj, ők is sorra kerülnek.

Tehát elkezdődött? Igen! De mint minden válasz, ez is újabb kérdést indukál. Milyen is lesz? Mi várható? Na igen, próféta ugyan nem vagyok, de pár dolog azért prognosztizálható. És ezek többnyire pozitívnak mondhatóak. A várható fejlesztéseket kitaglaltam az ezt megelőző írásomban:   http://porthole.hu/cikk/11129-en-elmentem-a-vasarba-felpenzzel . Ezeket tehát itt és most ne ismételjük meg.

Tekintsük át előszöz is egy közlekedéssel kapcsolatos helyzetet. A vonat jelenleg a déli parton csak Szántód – Kőröshegy megállóig közlekedik, onnan tovább pótló busz visz Keszthelyig. Elég cihás. Miért is érdekes ez? Azért, mert a hosszabb vitorlástúráknál képbe kerül – legalábbis az én ismeretségi körömben -. Elindul ugyanis a három - négy hajó Földvárról, mondjuk a nyugati medence irányába. És mindig akadnak olyanok, akik csak egy – két nappal később tudnak csatlakozni, illetve a hazaérkezés előtt távozniuk kell. Őket így valamelyik déli parti kikötőben szoktuk felvenni, illetve elbúcsúztatni. Na, ez pillanatnyilag nem játszik. De komoly remény mutatkozik rá, hogy már a nyár elején, legalább Boglárig, esetleg Fonyódig „szabad lesz a pálya”. Hogy miképpen dolgozik a géplánc, megtekinthetitek a https://www.youtube.com/watch?v=IAAns08GMIM linken. Impozáns! Nem?

Következő jó hír, hogy a téli hercehurca http://www.bakonyerdo.hu/okoturisztika/nyitott-kapuk-erdeinkben/hirek/kozlemeny-a-tihanyi-kilatoval-kapcsolatban után végre ez a gyönyörű kilátó megkapta a végleges fennmaradási engedélyt. Ugyanis megbízható információim szerint a balatonfüredi jegyző a Tihany 0138/2 hrsz. alatti ingatlanon megépített erdei kilátó építményre véglegesen érvényes fennmaradási és egyben használatbavételi engedélyt adott. Hurrá, tehát ahogy jogerőre emelkedik, ismét lehet oda is kirándulni. Első útjaim egyike lesz!

Apróságnak tűnhet, de nekem igen kellemes újság, hogy az évek óta csak romosodó Kripta Villát Fonyódon végre helyreállították, olyannyira, hogy május 14 – én (vasárnap) 16 órakor http://www.fonyod.hu/hu/jevents-export/month.calendar/2017/05/21/- ünnepélyesen újfent megnyitják.

Szóval mehetünk erre is – arra is. Ne is ragozzuk tovább. Momentán ugyan mindössze 6 fokos a víz, Galyatető meg éppen hogy csak megszabadult a méteres hó fokságából, de akkor is itt a szezon. Induljuk hát neki!

                Rajtam ugyan ne múljék!

Merlin