A Balatoni Yacht Club versenyzője a verseny során végig stabil, kiegyensúlyozott formában, fantasztikus teljesítményt nyújtott. A tíz selejtező futam során három futamgyőzelmet aratott és a legjobb tíz versenyző számára nyitott éremfutamba összetett első helyen jutott be.

A Finn mezőny éremfutamát vasárnap késő délután rendezték. A szélerő délutánra lejjebb csökkent, így 7-8 csomós nem túl erős szélben zajlott a Finn gladiátorok mindent eldöntő futama.

Zsombornak elsősorban a két brit versenyzőre, Ben Cornish-ra és a korábbi világbajnok Ed Wright-ra kellett figyelnie annak érdekében, hogy vezető pozícióját megőrizze.

Sajnos a rajtnál Zsombor, két másik versenyzővel együtt vélhetőleg korai rajtos volt, így a vitorlázás versenyszabályai szerint elvégezte az ezzel járó büntetést, így jelentős hátránnyal indult el a mezőny után. A korai rajtosok között volt a brit Ed Wright is, aki így szintén hátránnyal kezdett. Ennek ellenére mindkét versenyző bemutatta professzionális vitorlázását és hamar felzárkóztak a mezőnyhöz. Hihetetlenül izgalmas futam kerekedett, a legjobbak fej-fej mellett küzdöttek minden miliméternyi előnyért.

Az utolsó hátszélre fordulva Zsombi már Ben Cornish-hoz is felzárkózott, akit szabálytalanságért a bírók megfütyülték és így büntetést kellett végrehajtania. Ekkor Zsombi megelőzte, azonban pár méterrel a befutó előtt a bírók Zsombort is megfütyülték, így ő is büntető fordulóra kényszerült. Ezzel megint átrendeződött a mezőny. Elsőként a holland Heiner futott be, másodikként a spanyol Muscat, harmadik helyen pedig az észt Karpak. Ben Cornish az ötödik helyezést csípte el, Zsombi hetedik helyen ért célba, Ed Wright utolsóként szelte át a célvonalat.

Mivel a szabályok szerint az éremfutamban a pontok duplán számítanak, az összetett eredménytáblán Ben Cornish és Berecz Zsombor pontazonossággal végzett az élen. Mivel azonban pontazonosság esetén az éremfutamban megszerzett helyezés dönt, így a világkupa döntő dobogójának legfelső fokára a brit Ben Cornish állhatott fel. Berecz Zsombor az előkelő második helyen végzett, ami fantasztikus eredmény! A dobogó harmadik fokára a szintén brit Ed Wright állhatott fel.

Ez az eredmény is jól mutatja Berecz Zsombor idei nagyszerű és stabil formáját, amit bízunk benne, hogy a szeptember elején Magyarországon rendezendő világbajnokságon is megcsillogtat.

Eredmények:

https://swc2017-santander.sapsailing.com/gwt/Home.html?#/regatta/leaderboard/:eventId=3b79f093-d52f-440b-9fc4-2fb9e0cc70c9&regattaId=SWC%202017%20Santander%20-%20Finn

Balatoni Yacht Club

Fotó: Tóth Bogee