Végül nem sokkal dél után álltak be a körülmények annyira, hogy nekivágott a mintegy 140 hajós csapat, ezúttal a középső medencének. Ahol kifújtabbnak, tisztábbnak mutatkozott az időközben 7-10 csomósra erősödött nyugati-északnyugatinak indult szél.

A kompok közötti átvergődés némi időt igénybe vett ugyan, de a gyors helyzetfelismerést követő pályatűzés nyomán neki is vághatott a 7. selejtező futamnak a sárga, majd a kék csoport is. Az azonban már ekkor látszott, hogy nem lesz egyszerű a nap.

Bár mindkét csoport az eddigiekhez képest meglepően tisztán elrajtolt, hamarosan a lyukassá vált, lavórokkal teli szélben szenvedtek az első bójához, ahol viszont jellemzően friss, már-már izmos szélben ejthettek a raumszakaszra. Az előbb rajtoló sárga csoport még kulturált szélben leért a lee kapu közelébe, de ez ekkor még a cirkáló szakasz végén járó kék csoporton már látszott, hogy aligha fejezik be a futamot. Így is lett, előbb nekik, majd a sárga szalagosoknak is félbe szakította a rendezőség a futamot.

Némi helyezkedés – majd másfél kilométerrel délnyugatra távozott a rendezőhajó -, a szél változásait követve új pálya tűzés után indulhatott az újabb rajteljárás, majd elstartoltak a csoportok. Gyenge -4-6 csomós - de stabil - szélben folyt a futam, a rendezés és a mezőnyök is bíztak benne, hogy kitart a futam végéig. Bár nagyon megérdemelték volna, ez sajnos nem így történt, ráadásul akkor fogyott el a muníció, amikor mindkét mezőny legjobbjai már célba értek. A teljesen összecsúszott két csoport egységei „alternatív” meghajtási módokat is igénybe véve igyekeztek a befutó felé - több-kevesebb sikerrel. A mezőnyök mintegy harmada időn túlérkezett (volna) a célba. Mindazonáltal mindkét csoport elején nagyjából ugyanaz a társaság vitorlázott, akik az előző napi erősebb szelekben is elől kanyarodtak.

Nehéz nap volt, ráadásul Murphy is beköszönt, hiszen a pályáról hazafelé veretős hátszélben utazott a csapat – ha nem a vontán bravúroskodtak volna, hogy össze ne törjék egymást, amikor új egység kötött fel.

Csütörtökön a döntő futamokkal, arany és ezüst csoportokban folytatódik a bajnokság.

Eredmények a harmadik nap után ITT

A döntők csoportbeosztása ITT