Az előrejelzés a regatta első napjára érkező melegfrontot ígért, amely péntek reggelre meg is érkezett, 23-25 fokkal, teljes szélcsenddel. A reggeli, ünnepélyes megnyitón Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség Főtitkárának köszöntőjét követően a főtámogató képviseletében Jack Davies, a Rooster értékesítési vezetője köszöntötte a résztvevőket, majd a nemzetközi bírói csapat és versenyvezetők bemutatását követően Eric Mehlbaum – zsűrielnök – tartotta meg köszöntő beszédét. A kormányosi értekezletet követően, az egész napos szélcsend miatt a LEC és BYC Kupa versenyzői a Balatonfüredi Yacht Club vendégszeretetét élvezhették egészen 4 óráig: délutánra már csak a fagyi és gyümölcs elfogyasztása maradt a fő feladat a rekord számú résztvevőnek.


Szombatra izgalmasabb szélviszonyokat ígért a meteorológia, amely így is lett. A délelőtt ismét várakozással telt, míg a kora délutáni órákban kellemes 6-7 csomós DNY-i szélben hagyta el a kikötőt a Laser, az Optimist, és a 420 és 29er vitorlázók serege.

Az Alfa pályán az Optimistes versenyzők álltak rajthoz sárga és kék csoportbontásban. A versenypályára érkezését követően a 40 fokról fújó ÉK-i szél leállt, így rögtön halasztással kezdett a mezőny. Egy ¾ órás várakozást követően megérkezett a stabil 200-220 fokról fújó, 13-14 csomós friss szél, amelyben 2-2 remek futamot sikerült rendezni a Holló Dániel vezette rendezőségnek. A korai naplemente miatt erre a napra ennyi futotta.


A Bravo versenyterületen a Laser Európa Kupa laseresei álltak rajthoz Laser 4.7, Laser Radial és Laser Standard kategóriákban, versenyvezetőjük Dávid Júlia volt. Az eleinte 8-9 csomós szél itt is leállással kezdte a délutánt, így miután a Standard és Radiál versenyzők rajtja rendben lement, a 4.7 csoportnak az általános visszahívást követően halasztást rendelt el a versenyvezetőség egy szélforduló miatt. Az időbeni csúszás miatt a Laser 4.7 versenyzőknek esélyük sem volt egy második futam teljesítésére.  A Standard csoportnak rendben lement a második futam, a Radiálnak és a 4.7 versenyzőknek pedig 1-1 futamot sikerült teljesíteni a leálló szél miatt.


A Charlie területen a 420 és 29er egységek versenye zajlott, Igali Csilla vezetésével. Ők is halasztással kezdték a délutánt, miután a kiérkezést követően a 6-7 csomós szél leállni látszott. A várva várt erősödés érkeztével 2 futamot sikerült lebonyolítani mindkét csapatnak. Az első futamban 210 fokról fújó 8-12 csomós, míg a második futamban a 190 fokra forduló szél miatt pályamódosítást követően sikerült még egy sikeres futamot lebonyolítani a 6-7 csomós átlagszélben, amely a futam közben 10-11 csomóval is fújt. A Charlie terület versenyzői nagyon fegyelmezett vitorlázással szép 2-2 futamot teljesítettek, a 29erek 35 perces idővel, míg a 420-asok 50-55 perces idővel.

Az esti partra érkezést követően pasta party, bűvész show és a Rooster Hungary 1 éves szülinapját ünneplő hatalmas torta várta a gyereksereget, edzőket, kísérőket és rendezőket. Igazán jó hangulatban telt az este.


A verseny utolsó napján a korábbra, 9 órára tervezett figyelmeztető jelzés szél hiányában ismételten halasztásra szorult, így néhány órás parti várakozást követően, fél tizenegy magasságában indult neki a három pálya a kihívásnak, remélve, hogy sikerül további remek futamokat rendezni. Ekkor 5-6 csomós keleti szél mellett próbált meg pályát rakni a versenyrendezőség.

A keleti szél azonban nem tartott ki sokáig: Az Alfa pályán az Optimistesek álltak rajthoz sárga és kék csoportbontásban. A sárga pályán nagyon szép rajtot sikerült indítani még 5-6 csomós szélerősség mellett, azonban a tíz perccel utánuk rajtoló kékpályásoknak már nem volt ilyen szerencséjük. A keleti szél elállt, így nem sikerült a rajt sem. Hosszasabb vízi halasztás után a csopaki öbölben illetve Alsóőrsnél a szél felszívódni látszott, ezért a versenyrendezőség törölte a további futamokat.

A Bravo versenyterületen a Laser Európa Kupa laseresei álltak rajthoz. Ezen a pályán a versenyrendezésre alkalmatlan szélre, a nagyszámú mezőnyre és a szigorú nemzetközi versenyelőírásokra való tekintettel, sajnos nem sikerült pályát rakni.


A Charlie területen a 420 és 29er egységek részére sem akadt kedvező széljárás: az elforduló és elálló szél miatt, sajnos itt sem sikerült érvényes futamot rendezni az utolsó napon.

Így a végeredmény a második napon lebonyolított futamok alapján véglegesedett, az optimisteseknek, 420-asoknak és 29er-eknek 2-2 futam alapján, míg a Laser pályán a Laser Standrad 2 futam, a Laser Radial és 4.7 1-1 futam alapján került értékelésre. Részletes eredmények ITT találhatóak: http://byc.hu/regatta/laser-europa-kupa-byc-kupa/

A díjkiosztón minden hajóosztály helyezett versenyzői díjazásra kerültek a kevés futamszám ellenére is: a díjazottak a 150 éves Balatonfüredi Yacht Club jubileumi díjai mellett az egy éves születésnapját ünneplő Rooster Hungary by Stay and Sail által felajánlott értékes ajándékoknak örülhettek.


Dacára annak, hogy a Balaton ezúttal nem mutatta meg szeles arcát, a versenyző egységek nagyon fegyelmezetten, végig pozitívan várták a fejleményeket, a versenyrendezőség pedig minden megtett a futamok sikerességéért. Jó hangulatú 3 napot zárt a rendezvény.

Gratulálunk minden versenyzőnek, edzőnek, köszönjük, hogy itt voltatok, találkozzunk jövőre is a BYC Kupán, és 2019-ben a Laser Európa Kupán!

Fotókat készítették: Szabó Leó és Szántó Áron

420 hajóosztály:

 1. 1.       hely: Izsák Botond – Pertl Dániel Péter (Kereked)
 2. 2.       hely: Buza Boldizsár – Gereben Pál (Kereked – SVE)
 3. 3.       hely: Nagy Botond – Ifi Valde Christophet (Kereked)

 

420 U17:

 1. 1.       hely: Nagy Botond –Ifi – Valde Christopher (kereked)

 

Rooster különdíj: 420-as női egység:

Érdi Hanna Noa – Nagy Liza Ildikó (TVSK)

 

Optimist serdülő:

 1. 1.       hely: Borda Levente (SVE)
 2. 2.       hely: Verebély Mátyás (SVE)
 3. 3.       hely: Bányai Attila (BYC)
 4. 4.       hely: Demjén Olivér (BYC)
 5. 5.       hely: Borbás Buda (BYC)
 6. 6.       hely: Lackó Dávid (BYC)

 

Optimist ifjúsági:

 

 1. 1.       hely: Tóth Attila (SVE)
 2. 2.       hely: Nagy Bendegúz (BYC)
 3. 3.       hely: Zolnai Sámuel János (SVE)
 4. 4.       hely: Benyó Máté (THE – YKA)
 5. 5.       hely: Baticz Barnabás (SVE)
 6. 6.       hely: Szabó Roni Oszkár (SVE)

 

Optimist serdülő női:

 

 1. 1.       hely: Juhász Emília (Kereked)
 2. 2.       hely: Adbai Réka (SÉP)
 3. 3.       hely: Lacza Boróka (Kereked)

 

Optimist ifjúsági női:

 

 1. 1.       hely: Gaia Bolzonella (Circolo Vela Torbole)
 2. 2.       hely: Giulia Vezzoli (Circolo Vela Torbole)
 3. 3.       hely: Carlotta Rizzardi (Circolo Vela Torbole)

 

29er hajóosztály:

 

 1. 1.       hely: Jeney Máté – De Jonghe Arthur (SVE)
 2. 2.       Lászlófy Levente – Arányi Barna (SVE)
 3. 3.       Ralovich Dávid – Borbás Barna (SVE)

 

ROoster különdíj : Legjobb 29er lány kormányos: Bartis Hajnalka

 

Laser Standard:

 

 1. 1.       hely: Ivan Zhukalin (UKR)
 2. 2.       hely: Jámbor Attila (HUN)
 3. 3.       hely: Stanislav Mulko (UKR)

 

Laser Standard U21:

 

 1. 1.       hely: Jámbor Attila (HUN)

 

Laser Standard U19:

 

 1. 1.       hely: Jámbor Attila (HUN)

 

Laser Radial Női összetett:

 

 1. 1.       hely: Julia Buesselberg (GER)
 2. 2.       hely: Andela De Micheli Vitturi (CRO)
 3. 3.       hely: Róka Bianka (HUN)

 

Laser Radial Női U21:

 

 1. 1.       hely: Julia Buesselberg (GER)
 2. 2.       hely: Róka Bianka (HUN)
 3. 3.       hely: Érdi Mária (HUN)

 

Laser Radial Női U19:

 

 1. 1.       hely: Julia Buesselberg (GER)
 2. 2.       hely: Irene Buesselberg (GER)
 3. 3.       hely: Janka Melikova (SVK)

 

Laser Radial Női U17:

 

 1. 1.       hely: Janka Melikova (SVK)

 

Laser Radial Férfi összetett:

 

 1. 1.       hely: Keith Luur (EST)
 2. 2.       hely: Francesco Viel (ITA)
 3. 3.       hely: Tenke Áron (HUN)

 

Laser Radial Férfi U19:

 

 1. 1.       hely: Keith Luur (EST)
 2. 2.       hely: Francesco Viel (ITA)
 3. 3.       hely: Tenke Áron (HUN)

 

Laser Radial Férfi U17:

 

 1. 1.       hely: Goldfinger Dárió (HUN)
 2. 2.       hely: Argay Balázs (HUN)
 3. 3.       hely: Alex Zdenek Malina (SVK)

 

Laser 4.7 férfi U18:

 

 1. 1.       hely: Vida Péter (HUN)
 2. 2.       hely: Antonio Persico (ITA)
 3. 3.       hely: Niccolo Nordera (ITA)

 

Laser 4.7 férfi U16:

 

 1. 1.       hely: Niccolo Nordera (ITA)
 2. 2.       hely: Roko Stipanovic (CRO)
 3. 3.       hely: Cesare Barabino (ITA)

 

Laser 4.7 Női U18:

 

 1. 1.       hely: Giorgia Cingolani (ITA)
 2. 2.       hely: Gál Zsuzsanna Éva (HUN)
 3. 3.       hely: Novák Dorka (HUN)

 

Laser 4.7 Női U16:

 

 1. 1.       hely: Giorgia Cingolani (ITA)
 2. 2.       hely: Novák Dorka (HUN)
 3. 3.       hely: Vida Róza