Az indulás előtti héten és túra alatt figyelik az időjárás-jelentéseket: http://www.met.hu/ és http://www.windguru.cz/. Ha frontbetörés várható, azokat a napokat olyan kikötőben való tartózkodásra tervezik, ahol zárttéri programok vannak - többek közt Balatonboglár, Keszthely, Siófok, Fonyód.

Én például ez utóbbiak közé tartozom, szeretem megtervezni még a három vagy négynapos túráimat is. Persze nem tartom ezt egyedül üdvözítő útnak, kinek hogyan tetszik. A „kivel" témában viszont okoskodnék kicsit. Ha összeszokott a társaság, vagy olyanok, akik már tapasztalt túrázók, nincs gond. Ha a kedves vendég már volt valaha vitorlástúrán, az is jó. Vigyázzunk viszont akkor, ha még nem, urambocsá!, ha még vitorlásban sem ült. Célszerű első alkalommal egy rövidebb kirándulásra elvinni. Ha közös túrát tervezünk, az anyakikötőben próbáljunk ki egy éjszakát. Tudnak-e egyáltalán aludni a hajón. Csak olyanokkal vágjunk neki hosszabb túrának, akik tudják, miről van szó. Kínos, kellemetlen helyzetektől óvhatjuk meg magunkat is, meg a vendégeinket is.

Villannak a vakuk, készülnek a vidám csoportképek, koccannak a poharak, körbejárnak az unicumos, vodkás, pálinkásüvegek. Majd beszállás a hajókba. Ott megint körbejár az üveg. Emelkedik a hangulat. Elhagyjuk a kikötőt - na, erre megint inni kell. Kedves barátaim: jól van ez így? Gondolkozzunk csak egy kicsit. Megéri? Kiszabadultunk a munkából, a napi gondokból, de kötelező a felelősségtudatunkat meg a józan eszünket is kikapcsolni? Nem akarok én prédikálni, hogy rendőr, meg szonda, meg élettani hatások, baleset, vízbefulladás, hajótörés. Egyet kérek: Sporttárs, gondolkozz!

Akkor induljunk is el. Következő cikkemben pár ötlettel élnék, hogy hova.

Gelencsér György