Idegtépő utolsó két futammal zárult a női Laser Radial mezőnyének versenye, de a legfontosabb, hogy Érdi Mári - bár egy hellyel hátrébb csúszott - megőrizte éremfutamos pozícióját és a pénteki 5. hely után szombaton a 6-on fejezte be az utolsó Világkupa fordulót. “Nagyon gyenge, 3 csomó körüli szélben erőltettek ki két futamot, kínszenvedés volt, a szinte 300 méteres pályán egy órán keresztül tartott egy futam. Csíkokban jött le a szél néha-néha, hol az egyik, hol a másik oldal lódult meg” - számolt be Mári a az extrém körülményekről. A két futam között 45 fokot fordult is a szél iránya, így az első menet tapasztalatai mit sem értek a következő, utolsó futamban.

Mári szombaton 24. és 25. helyeket futott és ezzel a 6. helyen került az éremfutamba. Hátulról közelebb vannak hozzá, mint ő az őt megelőzőhöz, és saját számításai szerint a 4. helyig tud előremenni. A hetedik belga Carlier azonos ponttal áll, a nyolcadik lenygel pedig 1 ponttal gyűjtött többet Márinál. Szoros lesz vasárnap - mondjuk nam a vezető holland Bouwmeesternek, aki már megnyerte a versenyt, hiszen 44 ponttal vezet a második finn Mikkola előtt úgy, hogy az utolsó futamból ki is óvták.

A férfi 470-es osztályban csak hosszas várakozás után lett biztos, hogy a magyar hajó is az éremfutamban folytathatja. Az utolsó, 9. futamból - ahol amúgy a 9. helyen értek célba - ugyanis az amerikai McNay-Hughes hajót UFD-vel kitette a rendezőség, ám beadvánnyal fordultak a zsűri felé, hogy visszakapják a befutási eredményüket. Ezzel pedig bejöttek volna a 8. helyre, pont a magyar hajót kiejtve az éremfutamból. A zsűri azonban elutasította a beadványt, így csak bőven este 8 után lett biztos a magyar éremfutam. “A szombati első, 7 csomós szélben kezdődött futamban jó rajt után végig tisztán az első 5-ben vitorláztunk végül a 3. helyen futottunk be” - mutatja Gyapjas Balázs, hogy a medalrace-hez azért bravúrra is szükség volt. A második rajtjába beragadtak, nagyon hátul is álltak, de a a második krajcban nagyon higgadtan és taktikusan probálták menteni a menthetőt és minimalizálni a veszteségeket. Ez végül a 20. helyre volt elég, de ezzel együtt is a 9. helyről kezdhetik a medalrace-t, “amiben remélhetőleg előre fogunk mozdulni”. Bár a rendezőség három futamot tervezett a férfi 470-es mezőnynek, a 7 csomóval indult szél szép lassan leállt, s a 3.futamot már meg sem próbálták, mert tartósan 5 csomó alatt volt.

A mezőnyt a svéd Dahlberg-Bergström egység vezeti, nem is kicsit, előnyük 27 pont a második ausztrál Belcher-Ryan kettős előtt. Gyapjasék mögött a kínai Xu-Wang páros jutott be velük azonos pontszámmal. Nagy nevek sorakoznak a vert mezőnyben, mint például a spanyol Jordi Xammar, a brit Luke Patience, a palmai második török Cinar-Cinar hajó, a német Diesch, vagy az amerikai McNay, illetve a riói bronzérmes görög Mantis kormányozta hajók.

Férfi Laser Standard osztályban Vadnai Benjámin az általa előzetesen várt eredményt futotta, azaz az első húszban végzett - a 17. helyen a legnagyobb létszámú és így nagyon sűrű mezőnyben. Az utolsó két futamban 19. és 32. helyekkel zárt, míg testvére, Jonatán a 36. helyen fejezte be a versenyt. Az éremfutamban így - a pompás eredmények ellenére - nincs magyar hajó ebben az osztályban.

A vasárnapi éremfutmok követhetők a World Sailing élő közvetítésben: https://bit.ly/2r6CuFR

Szerző: Molnár Csaba / Magyar Vitorlás Szövetség

Fotók: Richard Langdon/Sailing Energy/World Sailing