Csütörtökön volt a megnyitó, az első futam pedig a szombati szél hiányában vasárnap volt a 470-es nyílt Európa-bajnokságon. A rajtlistán 47 induló szerepel, közöttük két magyar egység, a Gyapjas Balázs-Gyapjas Zsombor (HUN-1) és a Litkey Botond-Rácz Levente (HUN-349) párosok. A július végén kezdődő kvalifikációs világbajnokságra való felkészülés egyik fontos állomásán várhatóan stabil, közepes vagy annál kissé erősebb termikszél fúj majd. “Négy napja érkeztünk a helyszínre, amit már ismertünk korábbról, minden nap 13 és 18 csomó közötti stabil termik fújt” – ismertette a körülményeket Gyapjas Balázs.

Az Európa-bajnokságon új vitorlákkal induló Gyapjas-hajó előzetesen az első 15 helyet tűzte ki, de ezt saját bevallásuk szerint sem lesz könnyű elérniük. “Nekünk ezek a körülmények, amik itt vannak, nem a legkedvezőbbek, egyelőre úgy néz ki, inkább erősebb szél lesz a verseny során, ami nem a mi kedvencünk, de így is szeretnénk benne lenni a nemzetek között az első 10-ben. Ahhoz, hogy ez sikerüljön, nagyon küzdenünk kell  majd.” Litkeyék is bizakodva várják a versenyt, “amióta itt vagyunk egy jelentős állításbeli változásnak köszönhetően tovább javult a sebességünk”. “Célunk hogy a mezőny első felében végezzünk” – fogalmazták meg saját konkrét elvárásaikat.

A magyarok bizakodása megalapozottnak tűnik, legalábbis az EB előtti utolsó edzések, versenyek alapján. “Az eddigi tapasztalatok pozitívak, az új svert, amit ez előző versenyen Athénban, a görög bajnokságon tettünk be, nagyon jól működik, szemmel láthatóan megugrott a hajó teljesítménye” – mondta Rácz Levente. A görög bajnokságon nagyon sok információt kaptunk a  sebességünkről, kis- és középszélben kifejezetten jók voltunk, amit az előkelő 6. hely is mutat, ahol álltunk, mielőtt a hajó egy szerencsétlen sérülése miatt kiestünk.” A hajót azóta profi műhelyben rendbe hozták.

Az edzéseken arra próbáltunk koncentrálni, hogy a legjobb sebességet rakjuk össze. Próbáltunk játszani az állításokkal és egy új fajta fockot tesztelni, ami valószínűleg gyorsabb lesz az itteni körülmények között” – mutatja Gyapjas Balázs, hogy eredményesen telt az EB előtti időszak.

A verseny nyílt, így a szinte teljes európai élmezőny mellett több, a kontinensen kívüli nemzetiségű egység is rajthoz áll, közöttük a legfrissebb világranglistán 9. amerikai McNay-Hughes kettős vagy a 18. japán Ichino-Takashi kettősök. Erős azonban a hiányzók mezőnye is, kihagyják az EB-t például a listavezető ausztrál Belcher-Ryan és a 3. új-zélandi Snow-Hansen-Wilcox hajók, de európai menők is távol maradnak: a világranglista 13. francia Pepponet-Mion vagy a 17. brit Patience-Grube egységek sem szerepelnek a rajtlistán. Gyapjasék amúgy a Hyères-i Világkupa versenyen bemutatott kitűnő szereplésükkel öt helyet javítottak a világranglistán és a legfrissebb állás szerint a 23. helyen tartózkodnak.

Szerző: Molnár Csaba / Magyar Vitorlás Szövetség 

Fotók: Jesus Renedo/Sailing Energy/World Sailing