A megnyitón Böröcz István, a rendező Balatonfüredi Yacht Club ügyvezető igazgatója és Náray Vilmos, a Magyar Dragon Szövetség elnöke köszöntötte a versenyzőket, akik számára a bajnokság elsősorban nagy megmérettetésre, az Európa-bajnokságra szóló felkészülést szolgálja.

Könnyű észak-északkeleti szélben kezdődött meg az első futam szerda délután. A balatoni körülményeket a monacói színekben versenyző, német Jens Rathsack kormányozta egységnek sikerült a legjobban megismernie: az első futamban rajt-cél győzelmet arattak, és a második futamban is többször vezettek. A második, este fél 7 óra tájban befejeződött futamot végül a japán hajó nyerte, amelynek kormányánál az America’s Cup győztes, többszörös párosverseny-világbajnok ausztrál Peter Gilmour ült.

Csütörtökön a Balaton felett jövő-menő zivatarok megakadályozták a vitorlázást, egész nap alatt nem alakult ki olyan szél, amelyben versenyezni lehetett volna. Péntek reggel viszont egész napra stabilizálódott az észak-északkeleti szél, amely – noha sokat változtatta irányát és komoly próbatétel elé állította a csapatokat – újabb négy futam megrendezését tette lehetővé.

A csapatok komoly erőbedobással küzdöttek a 9-13 csomós szélben, és az újra meg újra megerősödő esőben. A nap a legjobban a tavalyi világranglista-második orosz egységnek, a Dmitrij Szamokhin vezette Rocknrolla nevű orosz csapatnak sikerült. Megnyerték a harmadik és negyedik futamot, és összesítésben végül átvették a vezetést.

Az EB-n a legjobbak közé várt magyar hajó, a Johanna egyelőre inkább előkészületi versenyre való formában vitorlázott. Noha szereztek egy második helyet, jobbára inkább az élboly mögött vitorláztak.

Szombatra megérkezett a nyár a Balatonra, a napsütés azonban szélcsendet hozott, így nem sikerült újabb futamot rendezni. Maradt a hat futam után kialakult eredmény: első lett a Rocknrolla (Dmitrij Szamohin, Alekszej Busujev, Andrej Kiriljuk), második helyen az egykori orosz 470-es olimpikonok csapata (Igor Ivasincov, Alex Musicenko, Szlava Varnacskin) végzett, a bronzérem pedig a Jens Rathsack csapatának jutott.

A magyar hajók nem igazán kamatoztatták a helyi viszonyok ismeretét. A magyar bajnoki címet végül a nemzetközi értékelésben kilencedik helyen zárt Johanna (Kis-Szölgyémi Ferenc, Kiss Tamás, Vezér Károly) szerezte meg, a bajnoki ezüst a Gömbös Lóránd kormányozta Nyári Mikulásnak, a bronz pedig a 7Arts (dr. Tenke Péter) csapatának jutott.

A legjobb klasszikus (1973 előtt épül hajó) a brit Blue Haze lett, a legjobb magyar klasszikus pedig a Nemecsek csapata.

A teljes végeredmény itt olvasható: https://bit.ly/2IONSRN

A nemzetközi Dragon vitorlás hét vasárnaptól az Európa-bajnoksággal folytatódik Balatonfüreden. Délután egy tesztfutamra kerül sor, este hat órakor pedig megnyitó a Gyógy téren. Az első éles futam tervezett időpontja hétfő 11.00 óra.