Mind a két induló magyar egység jól szerepelt az olimpiai hajóosztályok Marseille-ben rendezett, és vasárnap zárult Világkupa döntőjében. A legjobb eredményt a Laser Radial osztályban induló Érdi Mári érte el. Összetettben a második helyen végzett úgy, hogy a vasárnapi éremfutamon a világ legjobbjait is megelőzve szintén a második helyen futott be. 

A 470-esben induló magyar páros - Gyapjas Balázs és Gyapjas Zsombor – ugyancsak figyelemre méltó eredményt ért el: 12. helyen zárták életük első világkupa döntőjét úgy, hogy a második versenynapon rövid időre még a vezetést is átvették a rendkívül erős mezőnyben. Gyapjasék végül 78 ponttal zárták a versenyt, és minimális hátránnyal, alig két ponttal maradtak le a vasárnapi döntőről. 

Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSz) főtitkára gratulált a magyar versenyzőknek a Marseille-ben elért eredményeikhez. „A mostani verseny alapján joggal reménykedhetünk abban, hogy a magyar versenyzők elérik a céljukat és megszerzik az olimpiai induláshoz szükséges kvótát. Erre a dániai Aarhusban sorra kerülő világbajnokságon lesz először lehetőség, amit július 30. és augusztus 12. között rendeznek majd” - fogalmazott a főtitkár.  

Hozzátette, hogy bár Marseille-ben ugyan nem szerepelt, az eddigi Világkupa fordulókon elért eredményeik alapján Vadnai Benjamin és Jonatán is indulhatott volna, ők lemondták a részvételt, mert nem illett az augusztusi kvalifikációs világbajnokságra való felkészülésükbe. Szintén nem állt rajthoz a finnes Berecz Zsombor, aki már felépült kéztöréséből és Splitben készül a világbajnokságra.

Fotók: Richard Langdon, Pedro Martinez / Sailing Energy / World Sailing