Beindul az európai versenyszezon, a már korábban rendezett kisebb felkészülési versenyek után hamarosan rajtol az első "blockbuster" nemzetközi verseny az olimpiai hajóosztályok számára, a korábban Világkupa-forduló Trofeo Princesa Sofia a spanyolországi Palma de Mallorcán. Ennek előversenye, az MSC Regatta kezdődik pénteken, illetve a regisztráció már csütörtökön lement. Az olimpiai mezőnyök rajtlistáin a női Laser Radialban Érdi Mári, finn dinghyben pedig a világbajnok Berecz Zsombor neve szerepel a magyar élversenyzők közül.

A Laser Radial mezőnyében a tavaly a világbajnokságon 8. helyezésével vastagon tokiói kvótás Érdi Mári közvetlen ellenfelei között a dán Anne-Marie Rindom, a legfrissebb világranglista 3. helyezettje (Érdi Mári a ranglistán jelenleg az 5. helyen tartózkodik), a tavalyi Palma de Mallorcai Trofeo Princesa Sofia győztese, a tavalyi aarhusi összevont világbajnokság 3. helyezettje mellett a két amerikai, Erika Reineke és Paige Railey és a belorusz Tatiana Drozdovskaya is nevezett a versenyre. Ellenük Mári legutóbb februárban a portugáliai Vilamourában versenyzett. Az erős mezőnyben szerepel az aarhusi 10. török Nazli Donertas és a 13. holland Daphne van Vaart meg a 15. Maxime Jonker.

A finn dinghy mezőnyben egyelőre 20 egység szerepel a nevezési listán, közöttük Berecz Zsombor a legnagyobb név, de ott lesz a rajtnál például két horvát menő, a 2018-as magyar bajnokságon Berecz mögött második, aarhusban pedig 17.  Nenad Bugarin és az aarhusi 11. Josip Olujic, vagy a francia Fabian Pic, a spanyol Alejandro Muscat, a svájci Nils Theuninck és a lengyel Piotr Kula.

Berecz Zsombor a világbajnokság óta a tavalyi magyar bajnokságon és december elején a bahamai Nassauban rendezett exkluzív, meghívásos Star Sailors League Final (SSL) versenyen vett részt.

Szöveg: Molnár Csaba / Magyar Vitorlás Szövetség