A Golden Globe Race hivatalos oldalán lévő élő videóban nyomon követhetjük Kopár István befutását és partra szálláshoz való készülődését.

13:33: Megérkezett a helyszínről tudósító MMT sajtóközleménye a befutóról:

Aligha létezik nagyobb kihívás a sport világában, mint egyedül, kikötés nélkül körbevitorlázni
a Földet. Ha pedig ezt azzal nehezítik a szervezők, hogy a hajó és a rajta található navigációs eszközök nem lehetnek újabbak 35 évesnél, szinte emberfeletti teljesítményt kapunk.

Kopár István 66 évesen példát mutatott magyar virtusból, amikor 2019. március 21-én,
263 nap vitorlázás után befutott a franciaországi Les Sables d’Olonne kikötőjébe. A fáradt, de boldog navigátort felesége és lelkes magyar rajongói köszöntötték a nyugat-franciaországi kikötőváros mólóján – ott, ahol 2017-ben Fa Nándor befutását ünnepelhettük a Vendée Globe-on. Kopár első és egyetlen kérése egy magyar zászló volt a befutás perceiben.

„Sültkrumplit [French fries] akarok, meg egy franciacsókot! A szerencse nem az én oldalamon állt, hiszen nekem jutott a legtöbb szélmentes időszak ezen a versenyen. Ti viszont, barátaim és szeretteim, mindig ott voltatok velem. Gratulálok Jean-Luc-nek [van den Heede, a GGR győztese), aki már januárban befutott – én viszont meghoztam nektek a tavaszt! ” – viccelődött Kopár István a befutás után.

További információkkal és képekkel folyamatosan frissítjük cikkünket!

Az elmúlt napok szélcsendje hátráltatta Istvánt, ezért a befutó időpontja folyamatosan tolódott. Ráadásul a Puffin szélkormánya sem működött megfelelően, igazából már az indulás pillanatától kezdve - a vitorlázó elszántságát és tapasztalatát mutatja, hogy időről-időre maga szerelte meg, illetve viselte el az ezzel járó extra megpróbáltatásokat. 

A Golden Globe Race 2018 júliusában rajtolt Franciaországból, eredetileg 18 versenyzővel. Közülük azonban már csak hárman vannak versenyben Kopár Istvánnal együtt. Négyen személyes okokból adták fel a versenyt, egy skippernek a kormánya hibásodott meg, öten pedig a Déli-óceánon szenvedtek árbóctörést vagy borultak fel – köztük az egyetlen női induló, a brit Susie Goodall is. További két skipper Ausztráliában kényszerült megállásra. Hárman pedig már befutottak: Jean-Luc Van Den Heede elsőként, aki nem csak ezzel hanem korával is beírta magát a rekordok könyvébe - ő a legidősebb versenyző (73 éves), aki teljesítette a versenyt. Második lett a holland Mark Slats, harmadik az észt Uku Randmaa. Korábbi cikkünket a verseny állásáról itt olvashatjátok.

Fotók: Török Brigi/Brigipix