Egyértelműen ez a magyar tengeri vitorlázók legnehezebb versenye – ezért nem is csodálkozunk, hogy a rajt előtti utolsó napokban is tart az egyes csapatok személyzetének toborzása. Azért különösen nehéz ez a verseny, mert a Szervezőbizottság (más versenyekre nem jellemzően), éjszakai futamot is szervez. Ilyenkor “egyhuzamban”, akár vihar közepette is kb. 30-32 órát kell vitorlázni, küzdeni, nemcsak a természet elemeivel, de a versenytársakkal is, mert a táv 100 tengeri mérföld. A 20 év tapasztalata azt igazolja, hogy ezen futam alatt szinte minden időjárási viszony próbára teszi a versenyzőket: napközben ragyogó, akár még perzselő napsütés és szélcsend, éjszaka pedig hatalmas 3-4 méteres hullámok – nem egyszer jégesővel, és óriási széllel (40-50 csomó) kell megbirkóznia a főleg amatőrökből álló csapatoknak.

A verseny Murter szigetéről rajtol, április 7-én, vasárnap reggel és érdemes lesz mindenkinek követni az eseményeket, futamokat, mert a verseny közben hatalmas nyereményjáték is indul. 

A magyarok 20 éves tengeri vitorlás versengése során már évek óta minden versenyen megemlékezünk egy híres, vagy éppen méltatlanul feledésbe merült magyar tengerészről. Az idei évben a 125 éve született Roediger-Schluga Miklós kapitányra emlékezünk.

Róla itt lehet többet olvasni: