Egy nem túl jó lee rajtból kifordulva szabad sávban áthúztak jobbra és a kis lengéseket pont eltalálva 11-nek felértek a krajcbójához. Mondjuk a mezőny olyan sűrű, hogy 1,5 perc alatt mindenki vette. A raumot végig tartották, de a hátszélben nem voltak tigrisek, az egész középmezőny (11-től 20. helyig) egyszerre érkezett a kapuhoz, Gyapiék kb. 18. helyen a rosszabb bójánál.

Kreuzban nagyot küzdöttek és a hátszél is jobban ment, de maradtak ezen a helyen. A kínai és az orosz jobban mentek, a görög még vezetett is, a németek is magukra találtak.

Látszott, hogy ha valami balszerencse nem történik velük, akkor nem sok esély van elcsípni őket. Ráadásul folyamatosan erősödött, a következő rajtra már 18 csomós fújások jöttek. Szépen rajtoltak legalsó hajóként és pár percig tartották a lépést, de szép lassan megették őket.

Akkor persze kifordulás, és megkeresni a következő vonalat, ahol tisztán lehet vitorlázni. Ez arra elég, hogy pár hajót verjenek. Elől a szokásos nemzetek: a görögök tarolnak kreuzban, de hátszélben nem olyan ügyesek, spanyolok és ausztrálok mindig ott vannak, akárcsak az angolok, franciák és sajnos az oroszok és kínaiak is az élmezőny végében kapaszkodnak.

Gyapiék mindent megtettek, de hiányzik a súly a trapézról, meg vagy 20 centi. 23. hely, de csak azért, mert az amerikai visszalépett, az izraeli pedig korai rajtos volt.

Utolsó futamra 20–22 csomó, brutál hullámok, a motorosban nehéz megmaradni. Ugyanaz lejátszódik, mint az előbb, eredmények is hasonlóak. Ezzel a görögök már a 3. helyen összetettben, 21 pontot gyűjtöttek mindössze az utolsó 6 futam alatt! Ha így fúj az éremfutamon, dobogón lesznek.

Az orosz a 190 cm-es manschaftjával 11. lett és a kínai feljött 12-nek 2 pont különbséggel. A törökök szerezték meg a 4. kvótát és készülhetnek a negyedik olimpiájukra, 5 ponttal megelőzve a németeket, akik nagyon jók voltak a zárónapon. Svájc is megelőzött minket az utolsó 2 nap közepes átlagával, a fiúk pedig a 21. helyen végeztek 15. nemzetként.

Tudtuk, hogy 14 körül lesz a választóvonal, de nekünk nagyon hiányzott az első elmaradt nap, ami miatt plusz 2 erős szeles futamot kellett vitorlázni. De a versenyzés nem kívánságműsor, ezt dobta a gép, Bálázs és Zsombor megtettek minden tőlük telhetőt. Megverték a 2017-es EB győztest, a tavalyi bronzérmest és az idei JR európa-bajnokot és olyan olimpikonokat, akik most az ezüst csoportba kényszerültek, mint pl. az osztrák, a koreai vagy a brazil.

A történethez hozzá tartozik, hogy a téli felkészülés alatt összeraktak egy erős szeles rendszert egy puhább árboccal és puhább sverttel, ami optimálisabb a súlyukhoz, de a verseny előtt el kell dönteni, mit fogsz használni és az előrejelzések többnyire gyenge szelet ígértek, sajnos első nap túl gyenge lett.

Legközelebb jövőre Genovában, a Világkupán lehet 1 helyet szerezni a maradék 6 európai nemzetnek. Ezek rajtunk kívül a németek, osztrákok, svájciak, portugálok és izraeliek. Sajnos mindenkinek legalább 2 egysége van, így jobbak az esélyeik, de pár nap pihenő után folytatódik a munka, hogy ne ők szerezzék meg azt a helyet.

A rendszer furcsasága, hogy a tök utolsó helyen végző kanadai ki fog jutni az olimpiára az észak-amerikai kvótával, akárcsak az angolai, aki ide még el se jött.

http://2019worlds.470.org/en/default/races/race-resultsall