Mindkét futamot csak sokadszorra, az elsőt végül csak szigorított, fekete zászlós rajttal lehetett elindítani. Egyrészt az utolsó pillanatban elforduló szél tréfálhatta meg a rajtvonalhoz idő előtt túl közel merészkedőket, másrészt talán néhányan tesztelték is a rendezőséget, mennyire szigorúak, mennyire tartják kézben a 17 országból érkezett, 67 hajóból álló mezőnyt.

Az első futamból összesen négy egységet zártak ki korai rajt miatt. Két futam után a dán Jorgen és Jens Bojsen-Möller unokatestvér- páros vezeti a mezőnyt, egy futamgyőzelemmel és egy második hellyel a tarsolyukban. Várhatóan ők lesznek Majthényi Szabolcs és Domokos András legnagyobb ellenfelei, a dán kormányos olimpiai bajnok és bronzérmes is volt ebben a hajóosztályban.

A tizenháromszoros világ-, és ötszörös Európa-bajnok Majthényi – Domokos páros két harmadik helyével pillanatnyilag a második helyen áll, a Ziegler János – Czeizel Balázs kettős pedig egy nyolcadik és egy negyedik hellyel harmadikként várja a holnapi folytatást. Az üldözők közt ott van – egy-egy jó futameredménnyel – több német hajó is, néhányan közülük jól ismerik a Balatont.

„Mindkét futamban a tizedik hely környékén vettük az első bóját, a jól ismert délnyugati szél váratlanul, nekünk épp rosszkor fordult vagy harminc fokot... A rendezőség időben módosította a pályát, de ezzel együtt kemény munkával kellett magunkat visszaküzdeni az élmezőnybe. Leginkább a hátszelek nyújtottak erre lehetőséget, itt jól tudtunk taktikázni, és a befutó szakaszokban is sikerült megfogni néhány hajót.” - mondta Majthényi Szabolcs. 

A héten változatos irányú és erősségű szelekre van kilátás, összesen kilenc futamot terveznek az EB rendezői péntekig. 

Részletes eredmények: 

https://www.fdeuro2019.com/results 

Fotó: Cserta Gábor / Spartacus VE