Ha egy meglett férfiember beül egy Optimistbe, az még nyáron is elég mókás, de hogy mindezt télies időben, beöltözve, ráadásul kiélezett versenykörülmények között teszi? Miért ne! Idén is társadalmi esemény a Trafik Kupa, ahol a többfordulós selejtezők nézőközönsége legalább úgy átfagy, mint a vízen küzdő megszállottak. Vannak vagy százan...

Mi motiválja ezeket az embereket?  Ez tényleg a vitorlázás szeretete? Ha igen, akkor az bizonyos, hogy itt nem a közvélekedés szerinti élvezetek hatnak. Napsütés, száguldás, esetleg túrahajós kényelem? Egyik sem. A komfortzóna egy csipetnyi darabja sem fér fel egy Optimistre, ellenben ez a vízbe mártott hajótest annyi vizet szorít ki, hogy a testsúly bármilyen óvatlan áthelyezése irreverzibilis folyamatokat generálhat. Talán ezek azok az emberek, akiknek nem adatik meg, hogy normális hajókban vitorlázzanak? Ez sem igaz. Itt kérem többszörösen Magyar Bajnok urak mérkőznek ifjú titánokkal. A békesség és az igazságosság kedvéért az a fiatal, aki 60 kg-os tömeget nem képes felmutatni az csak versenyzőtárssal indulhat. Így aztán a hat évestől a hatodik X-ig kiegyenlített korfa képet mutat a 34 fős mezőny.

Ne feledkezzünk meg azonban a címben feltett kérdésről! Normális dolog-e ilyen körülmények között piciny jolléban vitorlázni? 

Igen mondom én, de valahol olyan vagyok, mint Móricka akinek mindenről ugyanaz jut eszébe. Nekem speciel a dinghy vitorlázás a mániám, ezért már bocsásson meg az összes berzenkedő bödönhajós, - akik ilyenkor már a daruzással vannak leginkább elfoglalva, - hogy vitorlázni egész évben kell és lehet is. 

Vajon az normális, hogy a legnagyobb nyári melegben a közel 30 fokos Balaton vizéről kihajtják a jollékat, mert a jelzőrendszer kettes fokozatra kapcsol? Most novemberben már mindenki azt csinál amit akar, nincs jelzés nincs bünti. Mégsem telik meg a tó öngyilkos jelöltekkel, talán mert egy vitorlázónak van annyi esze, hogy felesleges kockázatot nem vállal. Nyáron meg nincs esze? Mert tapasztalata az bizonyosan nem lesz, ha pont akkor nem mehet a vízre, amikor minden adott: jó szél, meleg víz, felkészült, odafigyelő mentőszervezetek. Milyen jogegyenlőség az olyan, amely szerint télen jogom és lehetőségem is van akár vízbe fúlni, nyáron meg nincs?

A nagyhajósok talán nem fognak kiátkozni, de higgyék el, ha nem raknák ki a hajóikat a partra, hanem követnék a télen is vitorlázó társaikat, akkor rájönnének arra, hogy a Balaton télen-nyáron menő! Egyre több a négy évszakos kikötő, a vendéglátóhely, talán csak annyi a különbség, hogy télen jobban fel kell öltözni, a biztonsági előírásokat legalább olyan komolyan venni amennyire azt a jollésok teszik nyáron is!