A 60. Fertő Bajnokság 2020 - Széchenyi Regatta a Fertőrákosi-öbölben kerül megrendezésre. A verseny rendezője a Fertő Tavi Vitorlás Szövetség, Holló Dániel lesz a felelős rendező, a versenybíróság elnöki feladatait pedig Böröcz Bence látja majd el.

A futamokat up and down pályán rendezik, és a Kalóz osztálynak hat, a többi hajóosztály számára pedig kilenc futam lebonyolítását tervezik a szervezők. Napi négy futam megrendezésére van lehetőség, és négy érvényes futam után már lesz kieső is.

Az első Fertő Bajnokságot 1961. augusztus 19-20 között tartották három osztályban: Kalóz, Finn Dinghy és M-yolle hajókkal versenyeztek. Az első verseny tudósítása szerint a Kátay S.-Érdi J. kettős nyerte a Kalóz osztály versenyét, a Finn osztályban Krasznai A. nyer, M-yolléban pedig Ágotai I. A legjobb fertői versenyzők Turzay Gy.-Schneider S. (Kalóz), Erdős M. (Finn), Ágotai I. (M-yolle) lettek. Hatvan év elteltével a Kalóz hajóosztály jelenti az állandóságot a tavon, míg a Finn Dinghy kisebb megszakításokkal, de mind a mai napig jelen van a bajnokság rajtvonalán. A Bajnokság korán, már a hatvanas évek második felében nyitott volt az ifjúsági versenyzés felé, hiszen megjelentek a Cadett hajók illetve rá egy évtizedre pedig az Optimistek is. A hatvan év alatt számtalan nagy név versenyzett a Fertő Bajnokságokon, akik közül sokan a Fertő Tavi Vitorlás Szövetség Örökös Tagjává váltak vagy a közösség megbecsült részeként tevékenykednek mind a mai napig.

A hagyományoknak megfelelően, az idei versenyen is köszöntik majd az örökös tagokat, példát állítva a jelen kor – különös tekintettel az ifjúsági – versenyzői elé.

A versenykiírás letölthető az alábbi linken:

http://vihar.hunsail.hu/Verseny/Reszletek/8837