Az edzőtábor kitűzött célja egy erős szakmai program biztosítása volt a mezőny első felének. Természetesen a többi vitorlázó sem marad program nélkül, nekik augusztus elején, Sarudon lesz egy hasonló osztályszövetségi edzőtábor.

Hogy a szakmaiság ne sérüljön, ezért a nagy résztvevői létszám (59fő) két csoportra lett osztva.

Némi hiányzástól eltekintve a top 20 versenyző, köztük azok is, akik majd az őszi Európa-bajnokságon képviselik Magyarországot, a négy EB aspiráns edzővel folytattak napi munkát. A többi, közel negyven versenyzővel pedig forgószínpad szerűen foglalkoztak adott klubedzők.

Ez a fajta forgószínpados munka nem újdonság a hazai edzők számára. Tulajdonképpen ez az egyik legjobb módszer arra, hogy ekkora létszámú versenyzői csapat hatékonyan legyen kezelve.

A vizen több helyszínen bójás feladatok vannak kialakítva a klasszikus szabadgyakorlatok (bója nélküli) mellett. Ezeket a helyszíneket (összesen öt) a klubedzők által vezetett csapatok adott idő elteltével cserélgetik egymás között.

Ez idő alatt a top 20 pedig két 10 fős csapatként dolgozott a saját edzőikkel.

A nap végén természetesen közös futamozás volt.

Szerencsére az időjárás a kegyeibe fogadta a versenyzőket…igaz nem fújt olyan közepes-erős szél, mint amikhez lassan már-már hozzászokhattunk az elmúlt hónapokban, hanem egy egyszerű 6-8 csomós szél állt rendelkezésre. Minden napra jutott egy feldolgozandó téma, ami egyben egy edzői szakmai dilemma is, hogy gyorstalpalóvá válik-e ezáltal az edzőtábor, vagy azért jut kellő idő a részletek megbeszélésére. Talán ez az a kérdés, amin mindig lehetne finomítani, hogy egyre jobb és hatékonyabb edzőtáborokat szervezzünk.

A témák: hajóvezetés/manőverek, rajt, krajc majd pályaverseny volt. Sőt lettek volna még további témák is, amik kifejezetten könnyedek és izgalmasak lettek volna, de mivel a fő fókusz a vízi munkára esett, így ezek nem kerültek kitárgyalásra. Bízom benne, hogy emiatt senkinek nincs hiányérzete…jövőre bepótoljuk!

A témákat és a forgószínpados helyszíneket és a napi ritmust a vezető edző készítette elő és foglalta keretbe (jelen esetben szerény személyem.)

Az első két napsütéses gyenge szeles nap után szerdára már egy igazi nyári zápor is kijutott. A versenyzők fegyelmezettségének és az edzők hathatós segítségének köszönhetően épp kisólyázott az utolsó hajó, amikor elkezdett csöpögni az eső…majd pár perc múlva szakadni.

Napi szinten a fő cél természetesen a minél több vitorlázás és gyakorlás volt, de azért kiegészítő programokkal is készültünk. Minden napra volt egy közös étkezés, melynél erősen figyelembe vettük a gyerekízlést:

  • spagetti
  • rántott sajt + rizs + fagyi
  • hotdog + meggyleves + fánk (utóbbi kettőt köszönjük Kis-Szölgyémiéknek és Csekovszkyéknak a Kerekedből)
  • végül az utolsó napra túrós- és meggyes rétes, valamint klasszikus strandi palacsinta jutott (nutellás+lekváros).

A Balatonfűzfői Vízisport Centrum a fűzfői Fövenystrand mellett van, így étkeztetésben nem volt hiány. Még jó hogy nem volt velünk dietetikus :)

A 140 adag palacsinta, vagy a kb 70 adag hotdog megrendelése is kerek szemeket és sűrű pislogást eredményezett a pult túloldaláról…de azért megoldották a kérést :) 

Persze hogy az edzők se maradjanak elemózsia nélkül, így Hodács Lajos felajánlása alapján minden napra jutott nekik egy-egy igazi kézműves burger (Angus marhából). Tényleg érdemes kipróbálni!

Az edzőtábort az utolsó napon még pár futammal szerettük volna zárni, de szél hiányában csak egyre futotta. Összesen négy futam alapján hirdettünk eredményt, mely záróceremónián ismét jó, hogy nem volt táplálkozási szakértő, mert nem kis mennyiségű csokoládé került kiosztásra. 

Bízunk benne, hogy a versenyzők is és az edzők is pozitívan zárták az edzőtábort és elégedettek voltak a szervezéssel.

Jómagam köszönöm támogatóink, barátaink és ismerőseink segítségét az edzőtábor lebonyolításával kapcsolatban. A NEA-nak (Nemzeti Együttműködési Alap) köszönjük a pályázati lehetőséget és a támogatást. Végül, de nem utolsó sorban az Optimist Osztályszövetségnek, hogy ránk bízta és finanszírozta ezt a feladatot.

Továbbá Köszi Déni! Köszi Faresz!

Hodács Attila

Fotók: Árvai László - Balatonfűzfői Hírlap.
Drón: Vándor Botond.