Vasárnapra ragyogó napsütés, másodfokú viharjelzés és kezdetben 20 csomó körüli délnyugati fogadta a mezőnyt a 11 órára halasztott rajtnál. Pontosabban a mezőny kevesebb mint a felét: mindössze 25 hajó jelent meg a rajtnál. Többen Füredről telefonáltak: akkora a szél, hogy nem tudnak elindulni, vagy éppen nem akarnak kockáztatni a hosszú cirkálószakaszon Földvárig. A rajtok tiszták voltak, többen eleve reffelve vágtak neki a futamnak. A szél folyamatosan erősödött, a pálya felső szakaszán 30 csomós nyomásokat is mértek. Egyre több lett az apróbb-nagyobb havária.

Az esélyes Asso, a Fantomasso állt ki először, leszakadt a nagyvitorlájuk. Többen spinakkerrel dőltek fel. Érdekes produkciót mutatott be az a vitorlás, amelynek csak harmadjára sikerült befutnia. Bőszélben, egy szál reffelt grósszal vették célba a vonalat, ám az utolsó pillanatban egy pöffben megdőltek, fellúvoltak, nem fértek be a bója alá. Egy forduló és egy halzolás után újra megpróbálták – most sem sikerült. Végre harmadjára összejött a célbafutás, amit széles mosollyal nyugtáztak. Minden dicséretet megérdemel az a húsz vitorlás, amely be tudta fejezni ezt a viharfutamot. Hiba nélkül teljesített a Tomasso, Vadnai Tamással és csapatával, ők nyerték az Asso99 osztály versenyét.

Bravúrosan vitorlázott a Vica nevű 25-ös jolle Rózner Tamásékkal, megérdemelten győztek. További osztályelsők: 8mOD - Krackerjack (kormányos Kassai András), Dolphin – Gyöngyszem (Jasper Gábor), Regina – Subidubi (Hevesi István), YS1- Blöff (Joó László), YS2 – Köszönjük Emese (Jánosi Zoltán), YS3 – Windy (Tóth Máté). A Nau 370 Run kategória győztese a Carbonado lett, Kiss-Bálint Zsolt irányításával – ám mivel az osztály hajói a vasárnapi futamon egységesen nem jelentek meg, így a szombati túrafutam alakította ki náluk a végső sorrendet. A szél nem csitult, sőt. Erdélyi Béla versenyvezető a második futamot már nem indította el, biztonságban kikötőbe ért a teljes mezőny. Valaki az egyik hajón megjegyezte: „Szép volt, jó volt – elég volt...”

Szöveg és kép: Visy László Oszi