A Magyar Optimist Osztályszövetség elnökségi tagja, Rutai Andrea beszámolójából – amelyet podcast beszélgetés formájában is meghallgathat bárki – kiderül, hogy a 2020-as rövid szezonban öt Nádas Kupa fordulóra került sor. A kupa népszerűsége továbbra is töretlen, összesen 124 Optimistes indult a fordulókon az idei évben.

124 gyermek vett részt a sorozat 5 versenyén. Mind az 5 versenyen 13-an, legalább négy versenyen 34-en voltak ott, legalább 3 versenyen 67 fiatallal találkoztunk. 60 új versenyző került a rendszerbe, akik elsőévesként vettek részt a sorozatban. Mindösszesen 11 harmadéves, és 3 többedéves versenyző jött el a versenyekre. 10 év alatti versenyzőt összesen 31-et nevezett a 11 klub a versenyekre. 14-15 éves versenyzőnk mindösszesen 6 volt, a versenyzők 95%-a serdülő volt. A versenyekre 3 tavon került sor, 3 verseny a Balatonon zajlott, (kettő Füreden, egy Alsóörsön), egy a Velencei- és egy a Tisza-tavon.

A korosztályos-összetétel szépen tükrözte a sorozat eredeti célját: az újonc, elsőévesek (zöld csoport, 60 fő) létszáma volt kiugróan a legmagasabb, őket 50 fehér csoportos másodéves követte, és a harmadéves piros csoportosok (11 fő) már csak elvétve indultak a versenyeken. A csoportbontás idén bevezetett szigorúbb kategóriái jól működtek, mindhárom színű csoporton belül  három korosztályos csoport (U10, U13, U15) is díjazásra került. Ezzel tisztán kialakultak a korcsoportok, nem volt kétes, problémás besorolás, és sok érmet, díjat tudtunk kiosztani a gyerekeknek, ösztönözve, lelkesítve őket a további versenyzésre. Ha minden korcsoportra neveztek, egy versenyen 28 kupát osztottunk ki.

Versenykiírás minta

Idén a szezon elején versenykiírási és a versenyutasítási ajánlást tett közzé az Optimist osztályszövetség a rendező egyesületeknek, az öt versenyből négyen használták is ezt, persze a helyi sajátosságokkal kiegészítve. Ez lehetővé tette, hogy a gyerekek szinte minden versenyen hasonló versenykörülményekkel találkoztak, megkönnyítve nekik a versenyzéssel való ismerkedést, tanulást.

A pálya hossza, futamok időkorlátja

A versenyeken a pálya alakja, a rajtolás és a rendezés főbb aspektusai követték az OP ranglista versenyek rendszerét.  A Nádas kupa bevezető jellegére való tekintettel viszont jellemzőek voltak a rövidebb, 30-40 perces futamok, a pályákat közelebb tettük a parthoz, a napi három futamot (egy kivétellel) nem léptük túl, és a maximális szélerősség is alacsonyabbra került, mint egy ranglistaversenyen. Limitidőt csak akkor alkalmaztunk, amennyiben a versenyző nagyon komoly lemaradásban volt a mezőny végéhez képest is.

Bíráskodás

A bírói rendszer is megújult idén, a bírói bizottsággal történt tavaszi egyeztetés után minden fordulóban egy tapasztalt, vizsgázott MVSZ bíró és egy gyakornok működött közre a versenyeken. Az óvástárgyalásokat nyíltan, az összes érdeklődő fiatal előtt tartották meg, inkább a magyarázatra, a tanításra fordítva a hangsúlyt. A tapasztalatok és a visszajelzések nagyon pozitívak voltak ebben a tekintetben. A jövő évre ezt finomítva tervezzünk a bírói bizottsággal együttműködve egy minden versenyen megtartandó 20-30 perces alapfogalmak/alapszabályok magyarázatot is – az idei évben ez két alkalommal történt meg, szeretnénk, ha általánossá válna.

Egyéb hajóosztályok

A balatoni versenyeken az Optimisten kívül 420 és RS Feva osztályok is részt vettek a Nádas Kupán, de a részvétel nem koordináltan zajlott, csupán a versenyt rendező egyesület döntésén múlott. A rendező egyesületekkel és a 420, illetve Feva osztályok vezetésével tervezzük további egyeztetés megtartását annak érdekében, hogy a versenyrendszerben koncentráltabban tudják a kifejezetten kezdő vitorlázók megmérettetni magukat.

Együttműködés edzőkkel

A Nádas kupa edzőivel szoros a osztályszövetség kapcsolata, a szezon elején és végén is tartottunk, eddig összesen 3 edzői fórumot. Ezeken együtt alakítottuk ki a covid helyzet miatti új forgatókönyvet, minden felmerülő kérdésben közös döntés született, ahol szükséges volt az edzők szavazatai alapján. A szezonvégi évértékelő fórum ezen a héten zajlott, 14 edző részvételével, megbeszéltük a tapasztalatokat és a jövő évre vonatkozóan születtek javaslatok, döntések.

Szöveg: Rutai Andrea