A mértékadó pályversenyek az EGIS Sportegyesület által szervezett Subaru Egis Kupa, és természetesen a Magyar Vitorlás Szövetség szervezésében levitorlázott 4 nap az Országos Bajnokságon, ahol szerencsére évről évre más sorrend áll be a végeredményben, ami azt mutatja, hogy nincsenek bebetonozott helyek, a verseny nyitott! (Ez üzenet az új belépőknek is! "Végy egy Sudár Sportot, mellé (egy vagy) két versenyző társat és várunk a csapatban!") 

A csonka versenyszezonban szerencsére sikerült élvezetes versenyeken elindulni, így 5 egység indult az első versenyünkön (többen még vízre sem tudták rakni a hajójukat eddig) a Tramontana Kupán, ahol sorrendben a 1. Bluebánat és a 2. Crossban futott be az igen erős szeles versenyen. A többiek a technika kímélése miatt, vagy kiálltak - mondván, hogy hosszú még a szezon- vagy árbócot döntöttek, mint mi a Halixolon - sajnos a forstag spanner kicsavarodott az intenzív hullámzásban Zamárdinál. 

Az EGIS Kupán 6 egységünk vett részt, a végső sorrend 5 pályafutam alapján 1. Sáfrány 2. Halixol 3. Bluebánat. 

A vitorlázás ünnepén, a Kékszalagon szokásosan több egységünk indul, idén is 10 hajó rajtolt el Balatonfüreden. Végeredményben 6 hajó futott be érvényesen az újraosztós verseny céljvonalán, az EGIS Sportegyesület színeiben versenyző, címvédő Halixol csapata vehette át az aranyérmet, 2019. után immár másodszor. Nem adta könnyen ezt az ezüstérmet kivívott Semiramis csapata, hiszen a keszthelyi öböl kijáratánál ők vették át a vezetést, majd izgalmas küzdelemben, egymásra vitorlázva a frissülésekből végül a Halixol állhatott vissza az élre Badacsonytomaj magasságában, amit a célig meg is tartott a Semiramis folyamatos nyomása alatt. A befutó: 1. Halixol, 2. Semiramis, 3. Thétisz, 4. Crossbar, 5. Anima, 6. Congeria

Új versenyünk a TYC rendezésében megtartott Tihany-Kör elnevezésű verseny, melyen 6 egységünk indult, nagyon jó hangulatú és izgalmas verseny kerekedett belőle -a befutó előtt még nagyon szűkös befutó nézett ki az első három hajónak, aztán a szélcsíkok átalakították a történelmet és a Sáfrány zavartalanul futhatott be, míg a második helyért az utolsó méterekig harc folyt. Jól éreztük magunkat, jövőre is jövünk! A végedermény: 1. Sáfrány, 2. Halixol, 3. Bluebánat, 4. Anima, 5. Alsol, 6. Crossbar.

A szezont az MVSZ rendezte Félszigetkerülővel zárta az osztály, ahol a befutó: 1. Sáfrány 2. Bluebánat 3. Semiramis 4. Anima 5. Alsol lett.

Idén a Bajnokság sorrendje 5 futam alapján egy kiejtővel:

Gratulálunk a résztvevőknek és a Bajnokainknak!

Október 29-én szűk körben megtartottuk az évértékelő osztálygyűlésünket, ahol belső ranglista végeredményt is hirdettünk a 2020-as évre. Döntés született a Technikai Bizottságunk reformjáról, valamint arról, hogy az osztály vezetésével járó feladatköröket továbbra is Öveges Dávid (Osztálykapitány) és Szenczi Zalán (Osztálytitkár) látják el.

Szeretnénk még egyszer gratulálni a ranglista helyezetteknek:

A 2020-as szezon Sudár Sport Ranglista eredménye (helyezés, hajó neve, pontszám):

1 HALIXOL 31
2 BLUEBÁNAT 37
3 SÁFRÁNY 40
4 THÉTISZ 50
5 Semiramis 51
6 ANIMA 53
7 CROSSBAR 55
8 Sudár Uno 58
9 Wadkan Waldemár 59
10 Alsol 64
11 CONGERIA 66
12 Jazz 68
13 Ewing1 76

Idén összesen 13 egység indult el versenyeken, név szerint:

ALSOL
ANIMA
BLUEBÁNAT
CONGERIA
CROSSBAR
EWING1
HALIXOL
JAZZ
SÁFRÁNY
SEMIRAMIS
SUDÁR UNO
THÉTISZ
WADKAN WALDEMÁR

2020-ban egy új belépővel gazdagodott az osztályunk. Az egykori ETTALON állt vissza a versenybe rövidebb kihagyás után EWING1 néven, ezúton is köszöntjük a csapatot! A következő szezonokra szerencsére látunk új(ra) belépő egységeket, így bízunk benne, hogy az osztály gyarapodása meghatározó tendencia lesz a jövőben és egyre több Sudár Sport vitorlás fogja szelni a habokat a versenypályákon. Ezek az egységek képezik az Osztályunk kemény magját, rájuk alapozunk, és évről évre egymásnak teremtjük meg a lehetőséget arra a játékra amit telente már alig bírunk kivárni. 

Én köszönöm Sudaras baràtaimnak az aktivitàst és versenyzést, bízunk benne hogy ezúttal ismét teljes és normális szezonba kezdhetünk. Mindenkinek sok egészséget, vigyázzunk magunkra és egymásra, találkozunk a vízen! 

"Navigare necesse est, …" (Plutarchos)

Jó szelet!

Öveges Dávid - Sudár Sport Osztálykapitány
Halixol - EGIS SE