A lobogó sose legyen fakult, szakadt. A nemzeti lobogó számára a legalkalmasabb és legstílusosabb egy, a hajó farrészén elhelyezett, kivehető zászlórúd. Ha 40 fokban hátrafelé dől, mindig láthatóak a nemzeti színek.

Klublobogót régen az árbóc csúcsán viseltek, ez ma már nehezen megoldható. A klublobogó manapság elfogadott helye a bal száling alatt van. 

Ha idegen ország felségvizein hajózunk, a vendéglátó ország lobogóját a jobb száling alatt viseljük. Természetesen ez lehet kisebb, mint a nemzeti lobogónk, ám ne legyen túl kicsi, mert ez udvariatlanság.

A lobogókat éjszakára be kell vonni, a vendéglátó ország lobogóját is! A klublobogó állandóan felhúzva maradhat. (Több vitorlásklubban, kikötőben van zászlórúd, ott is illik reggel felhúzni és napnyugta után bevonni a nemzeti lobogót. A reggeli zászlófelvonást jó az ifikkel együtt elvégezni, mindig másvalaki húzhatja fel a lobogót, és ez a közös program alkalmas egy rövid napindító megbeszélésre is, szép keretet ad a napnak.) 

Versenylobogó és a nemzeti lobogó egyszerre nem viselhető. A „V” versenylobogót a verseny előkészítő jelzésétől a célbafutásig, vagy a verseny feladásáig kell fenntartani. (Ez 2021-ben még lehet a code V vagy egy fehér alapon fekete V betűs lobogó, 2022-től már csak a fehér alapon V betűs használható erre a célra.) 

Szép szokás a zászlóval való üdvözlés. Hadihajók esetében több mint illendő (láttam néhány éve aknakereső hajót a Balatonon!), de menetrendi hajókkal találkozva is szokás. Ilyenkor a nemzeti lobogó zászlórúdját kivesszük a helyéről és vízszintesen hátrafelé kitartjuk. A köszöntött hajó vagy hasonló módon, vagy lobogója részbeni leeresztésével és visszahúzásával viszonozza az üdvözlést, mi ezután tesszük vissza a helyére a saját lobogónkat. Sporthajók között általános a jobb kézzel való intés, üdvözlés. Ne mulasszuk el.

A Balatonon állandó kikötőhellyel rendelkezik egy hajó. A tulajdonosa osztrák. Milyen lobogót viseljen a fő helyen? A megoldás: azét az országét, ahol a hajót regisztrálták. Ez nem biztos, hogy Magyarország, de az sem, hogy Ausztria.

Vitorlás illemtan sorozatunk harmadik, utolsó részében arról lesz majd szó, hogyan viselkedjünk vendégként egy hajón úgy, hogy legközelebb is meghívjanak…

Visy László Oszi