„Összességében nagyon nehéz időjárási körülmények között zajlott a verseny, ez kihívások elé állította a fiatal versenyzőket és a vízi rendezőket egyaránt” – értékelte a bajnokságot Szalontai Bence edző. Hozzátéve ugyanakkor, hogy azért volt kivétel is, a második – csütörtöki – versenynapon a többihez képest fantasztikusak voltak a szélviszonyok. A kimondottan kedvezőtlen időjárás ellenére történelmi sikerrel zárult a bajnokság, hiszen Fehér Boróka lány versenyzőként az abszolút értékelésben is az első helyen zárt, amire évtizedek óta nem volt példa.

Érdekes kettősség jellemezte a bajokságot, miközben az időjárás minimum kellemetlenül alakult, a szárazföldi szervezés túlzás nélkül hibátlan volt, a fiatal versenyzőknek remek kiszolgálásban volt része.

Akkor jöjjenek a részletek!

Az első – szerdai versenynapon – kiszámíthatatlan, forgolódó szélben mindössze egy futamra került sor. Majd jött a már említett csütörtöki kivételes nap, amikor jól kifújt délnyugati 12-15 csomós szélben három futamot lehetett megrendezni.

A selejtező futamok után két csoport kerültek a versenyzők, az arany és az ezüst csoportban. Pénteken ismét rosszul jött ki a lépés, foltos, összevissza fújó szél volt, így mindössze az ezüst csoportban versenyzőknek sikerült egy futamot összehozni. Az arany csoport is teljesített egy futamot, de a parton később ez érvénytelenítve lett. Az érintettek szombaton nem mentek ki a vízre a nagyon gyenge szél miatt, ami volt, az is forgolódott.

Vasárnap aztán javult a helyzet, 8-13 csomós északi szélben három futamon vehettek részt mindkét csoport versenyzői. Rendkívüli kiélezett volt a vége, az utolsó pillanatig öt fiatal volt versenyben a bajnoki címért.

Ifjúsági bajnokság

  1. Fehér Boróka (BALATONI YC)
  2. Jandl Rómeó (SVE)
  3. Bite Pál Előd (Kereked)
  4. Koch Péter (FVE) 
  5.  Héder Benedek Barna (SVE)
  6. Siklósi Mór (BALATONI YC)

Serdülő bajnokság

  1. Zarándy Martin István (SVE)
  2. Faisztl-Németh Réka (BSF VK)
  3. Siklósi Lóránt (BALATONI YC)
  4. Németh Zsombor (VVSI)
  5. Török Csanád Álmos (BYC)
  6. Szentiványi Mór Zsigmond (SVE)

Női bajnokság

  1. Fehér Boróka (BALATONI YC)
  2. Lackó Sára (BYC)
  3. Fehér Szonja (BYC)
  4. Petheő Panni (BYC)
  5. Pőcze Annamária (BSF VK) 
  6. Faisztl-Németh Réka (BSF VK) 

Fotók: Cserta Gábor