A megnyitóünnepségen az egész mezőny megelőlegezett bizalommal tapsolta meg Sámsont a főrendező vezényletére.

Litkey Árpi, a PÖFF SE Nacra 15 versenyzői csapatának vezetőedzője az olasz és a svájci bajnokság tapasztalati alapján hozta meg a döntést: irány a VB!

11 nemzet 74 hajója gondolta ezt ugyanígy, hamar benépesedett a La Grande Motte-ban a sólyatér. Az esélyes svájci csapat, Noémi Fehlmann és Axel Grandjean fogadta a srácokat a kikötőben, velük már a Morges-ban megrendezett versenyen sikerült jól összebarátkozni. Ismerős olasz és francia arcok mellett, most lengyelekkel, angolokkal, hollandokkal, belgákkal, németekkel és Tahiti szigetéről érkező versenyzőkkel vitorlázták végig a négy napot a Pöffös gyerekek.

Az időjárás nem volt kegyes a jó pár nappal korábban kiérkező, edzeni vágyó csapatokkal, hiszen a szakadó eső mellé túl erős szél is fújt, így tilos volt vízre szállni.

Így álltak rajthoz az első napon a srácok, a 6-ból 4-en életükben először vitorlázva a tengeren, nagy hullámokban.

A hétfőtől-péntekig tartó versenyen összesen 11 futamot rendeztek meg (az arany csoportnak plusz 1-et).

Csütörtökön a szélviszonyok nem tették lehetővé, hogy VB-hez méltó futamokat lehessen rendezni, mert alig fújt a szél.

Legjobb futameredményünk egy 6. hely lett, melyet a 9.futamban szerzett Marci és Sámson. A két fiú ismét a legeredményesebb lett a magyar csapaton belül, végig a mezőnnyel vitorlázva nagy csatákat vívtak, többször borultak is, de mindig sikerült az adott futamot befejezniük.

A parton több csapat is megjegyezte, hogy a kis magyar fiú nagyon gyorsan viszi a hajót, jobb vele már most vigyázni!

A csupa lány csapatra nem mindig mosolygott a szerencse, borulások, trapézszakadás, majd orrvitorla zipzár elszállása miatt sokszor a mezőny hátuljában ragadtak, de nekik is voltak ígéretes futamaik, pl. egy 24. helyezés.

A mezőny második legfiatalabb versenyzője, a kormányos Kutas Fülöp és társa, Illinger Péter kimagasló teljesítményt mutattak a rajtolásaikkal. Bátran odatették magukat és szinte mindig sikerült jól elstartolniuk. Nekik első nap egy szoros bójavételnél eltört az orrsudaruk, majd a trapézuk is leszakadt, nem unatkoztunk!

Jó érzésekkel értünk haza, hiszen nagyon büszkék vagyunk rá, hogy a 11 nemzetből a 6.helyen végeztünk a nemzetek csatájában, U16-ban pedig Sámson és Marci a 7.helyet szerezték meg.

Legifjabb csapataként, Magyarországról úttörőként vettünk részt a versenyen, hatalmas tapasztalat volt, és kimagasló eredmény a 9 éves Litkey Sámsontól, hogy minden futamot keményen végigvitorlázott, sokszor extrém körülmények között, 20 csomós szélben, nagy hullámzásban.

Természetesen kellett a háttér, azaz az atombiztos mancsaft, a szintén balatoni 14 éves Egervári Marcell!

A csapat most visszaült az iskolapadba, de már tervezik az edzők a következő megmérettetéseket.

A PÖFF SE hajóparkja Ben Harris és Annabel Luxton angol bajnokok hajójával bővült, így már négy egység szakmai előmenetelét vigyázza a vezetőedző, Litkey Árpi.

A csapatok

HUN299 Dardenne Naia helm, Illinger Petra crew

HUN234 Litkey Sámson helm, Egervári Marcell crew

HUN232 Kutas Fülöp helm, Illinger Péter crew

Edző: Litkey Árpi

Az eredmények itt érhetők el.

Szöveg: Litkey Zsuzsi

PÖFF SE

2021.11.10.