A december 19-én kezdődő verseny előtt már három nappal a helyszínen voltak, és kifejezetten jó szelekben tudtak készülni. A Christmas Race idén 45. alkalommal került megrendezésre, a Földközi tenger egyik legnagyobb hagyományú kishajós versenye. Tavaly a koronavírus-járvány miatt elmaradt, idén – nagy elővigyázatosság mellett – bevállalták az eseményt.

Az első nap 4-7 csomós délies szélben tartottak két válogatófutamot. Másnap csak a sárga csoportnak tudtak versenyt rendezni, ugyanis a szél legyengült, ráadásul az áramlás megerősödött, irreálissá váltak a körülmények. December 21-én északias, part felől fújó, forgolódó, 10 csomó körüli szélben sikerült bepótolni a válogató futamokat, így öt futam után eldőlt, mindhárom magyar ifi egység az ezüst csoportban folytatja. Egy rövid nap maradt a döntő futamokra, december 22-én ugyanis 16 órára már díjkiosztót hirdettek – mindenki siet haza a családhoz, a karácsonyfa alá.

A december 22-i utolsó napon, gyenge szelekben, a 420-as arany csoport számára kettő, az ezüst csoportnak csak egy futamra jutott idő. A Csőregh-Érdi páros mai 29. helyével az összetettben 68., a Siklósi-Szaplonczay páros mai 28. helye után az összetettben 82., az Érdi -Simó kettős mai 31. helyével végül 83. lett. A fiaink spanyol, francia, olasz és német egységeket is megelőztek a listán.

A 45. palamosi Christmas race elsöprő spanyol sikert hozott: a házigazdák hat versenyszámban is elsőként végeztek.

Gyapjas Balázs edző telefonon elmondta: elsősorban tanulni mentek ki a fiatalok. „Csőregh Andrisék tavaly már indultak a világbajnokságon, nekik az volt az első nemzetközi versenyük. A másik két páros azonban először vitorlázott ilyen nagy mezőnyben. Sőt, még az együtt vitorlázott óráik száma is kevés, ugyanis sikeres optimistes évek után csak most ősszel, a magyar bajnokságra ültek össze kétszemélyes hajóba. Ezeket a nagy nemzetközi versenyeket egyszerűen nem szabad kihagyni a felkészülésből, egész más 95 hajó közt rajtolni, mint otthon 15-20 párossal küzdeni a jó rajthelyekért. Aztán az sem mindegy, hogy raumban, egy kicsit elrontott spihúzásnál húsz hajó rohan el fölötted, vagy mondjuk egy… És először találkoztak srácok olyan számottevő áramlással, ami például rajtot, a cirkálótaktikát vagy a bójavételeket alapvetően meghatározza. Úgyhogy minden a tervek szerint halad, azt látom, a fiúk mindent megtesznek az előrelépésért. Ez a mostani verseny egy nagyobb terv része. Januárban edzőtáborba megyünk Barcelonába, aztán tavasszal elkezdődnek a felkészülési versenyek, a cél a minél jobb szereplés a 2022-es világbajnokságon.”

Palamosban, a kikötőben van-e, a verseny nevéhez méltó módon, karácsonyi hangulat? „A városban minden szépen ki van világítva, hasonlóképpen mint odahaza. A verseny rendezésére egy rossz szavunk nem lehet, sőt még süteményt, banánt és narancsot is kapunk minden partra érkezés után. De az igazi Karácsony otthon vár majd minket, sietünk haza!”

Eredmények: https://www.christmasrace.org/en/default/races/race-resultsall

Fotó: Alfred Farre