Nem új, de nem árt elismételni: a Versenyrendelkezések betartása minden, az MVSZ versenyrendszerén belül megrendezett sporteseményen kötelező. Egy pont, egy előírás csak akkor módosítható, ha a módosítás lehetősége magában a szabályban megengedett.

Változtak – követve a hazai és nemzetközi fejleményeket – a Versenyrendelkezések 6. pontjában felsorolt World Sailing és nemzeti osztályok egyaránt.

Az első kategórián belül az olimpiai osztályok közül kikerült a Finn osztály, az olimpiai 470-es osztályban pedig idéntől már csak vegyes párosok indulhatnak.

Megváltozott a Laser osztálykategóriák hivatalos megnevezése: az idei évtől idehaza is ILCA 7 a Laser Standard és ILCA 6 a Laser Radial új neve. (Az ILCA 4 pedig az eddigi Laser 4.7.)

Az egyéb World Sailing osztályok között újra aktív lett a Repülő Hollandi.

A Nemzeti osztályok összetétele is változott, hiszen aktív státuszt kapott a 8m OPEN és a Flaar 18. Gratulálunk nekik és sikeres versenyszezont, sikeres bajnokságot kívánunk!

A Versenyrendelkezésekből kikerült a megszokott Yardstick csoportbontás, mivel ezt 2022-től a Hajózástechnikai albizottság új Yardstick szabályzata fogja tartalmazni. Az albizottság nagy erőkkel dolgozik a YS számokon és az új rendszeren, a cél, hogy egyenletesebb legyen a létszámeloszlás az egyes kategóriákban.

Fontos változás, hogy 2022-től (az egy éves türelmi idő lejártával) már nem használható versenylobogóként a Code V (Victor) lobogó. Helyette egy fehér alapon V betűt ábrázoló lobogót kell kitűzniük a versenyben lévő nagyhajóknak.

Az új Versenyrendelkezésekhez nagyon sok javaslatot kapott a Szövetség a vitorlázóktól, ezek közül több be is épült az új szabályok közé. Mindenkinek köszönjük az észrevételeket!

Az elnökség ugyancsak jóváhagyta az új Hajóregisztrációs- és nyilvántartási szabályzatot, valamint a Hajóosztály-alapítási- és aktivitási szabályzatot.

Az idei évi friss előírások a hunsail.hu honlapon már megtalálhatók, kérjük olvassátok, tanulmányozzátok ITT!