Csaknem ezer vitorlázóval az Évadnyitó mezőnyében vette kezdetét az idei vitorlásszezon Balatonfüreden. Az Évadnyitó verseny legfontosabb eseménye a Vitorlabontó ünnepség a füredi móló tövénél, az első balatoni vitorlás klubház, a mai Vitorlás étterem épülete előtti vízterületen, valamint Vitorlás téren.

Dr. Bóka István Balatonfüred polgármestere ünnepi beszédében kiemelte: a város idén is nagy örömmel fogadja a vitorlázókat. Kifejtette: az idei évben számos olyan fejlesztés valósul meg Balatonfüreden mely a sportágat szolgálja. Külön hangsúlyozta, hogy megépül Balatonfüred legújabb kikötője, a Kékszalag Port, melyben méltó otthonra lelhet újra a Magyar Vitorlás Szövetség és a hazai vitorlás társadalom.

Gerendy Zoltán a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke beszédében köszöntötte az összes vitorlázót, akik a Balaton körül űzik sportágunkat, majd hozzátette,  hogy mintegy 1000 vitorlázó van az Évadnyitó verseny mezőnyében. Kifejtette: rendkívül sikeres évet zárt tavaly a Szövetség, és arra számít, hogy az idei szezon is legalább annyira eredményes lesz majd.

A 2022. évi Vitorlabontó ünnepség alkalmával egy újabb kiváló vitorlázónak, Tolnay Kálmán Lászlónak állítottak méltó emléket a Rózsakertben, a Halász-Révész szoborhoz vezető út melletti vitorlázás táblasoron. A tábla elhelyezése közadakozásból valósult meg a Balatonfüred Város Közalapítvány lebonyolításában, az avatáson dr. Boka István őpolgármester, dr Kontrát Károly államtitkár, a térség országgyűlési képviselője mellett részt vett Gerendy Zoltán a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke, Holczhauser András főtitkár, Varga Lajos a Balatonfüredi Yacht Club, és Ugron Gáspár a Balatoni Yacht Club elnöke.  A Tolnay Kálmán eredményeit és érdemeit méltató beszédet Böröcz Istvántól, a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület Elnökétől, a Balatonfüredi Yacht Club ügyvezetőjétől hallhatta a közönség.

A hivatalos szezont dr Kontrát Károly államtitkár nyitotta meg, aki jó szezont, jó szelet kívánt minden hajósnak.

Ezt követően a Himnusz hangjaira a vitorlázótársak felhúzták a nemzeti lobogót az 1896-ban épült idén 126 éves Kishamis árbócára, majd megkoszorúzták a Balatont a vitorlás fedélzetéről.

Fotó: Szántó Áron