Jellemzően kis szeles verseny volt a dániai kontinensbajnokság, hat válogató futam és az arany csoportnak három, a többieknek két döntő futam alapján alakult ki a végeredmény. A magyar fiúk legjobbjai az ezüst csoportig jutottak, itt a legjobb Török Csanád (BYC) lett, a 69. helyen végzett a 142 induló közül. Ugyancsak az ezüst csoportban 91. lett Pintér Kristóf (BYC). A lányok 111 hajós mezőnyében Bartos Betti abszolútban 57. lett, Pethő Panni (BYC) 67., Pőcze Annamária (BS Fűzfő VK) pedig 85.

"Visszafogottra sikerült ez a szereplés" - mondta el a telefonba Szalontai Bence csapatvezető edző. "Figyelembe kell persze azt is venni, hogy a csapat fele először vett részt nemzetközi versenyen. Sok hiba a rutintalanságnak volt köszönhető. Számukra viszont óriási érték volt a tapasztalatszerzés, a tanulás. Annak nagyon örülünk, hogy Bartos Betti felállhatott a dobogó tetejére az ezüst csoport eredményhirdetésén. Török Csanád a nyolcadik futamban összeszedett egy büntetést kormányevezés miatt, ehhez azért hozzátartozik, hogy nagyon szigorúak voltak a bírók. A versenyen körülbelül 130 büntetést osztottak ki, ennek körülbelül a kétharmadát kormányevezésért. Nem véletlenül: a gyenge szél számottevő áramlással párosult, és nehéz volt rajt előtt fennmaradni a vonalon." 

A hét magyar résztvevő részletes eredményei a listán megtekinthetők.

A visszafogottabb szereplés egyik oka lehetett az a döntés is, hogy nem a legjobb magyar optimistesek utaztak az Európa-bajnokságra. A hajóosztály szabályai szerint ugyanis egy évben mindenki csak egy világversenyen induhat, vagy a világbajnokságon, vagy az Európa-bajnokságon. Idehaza (és még sok országban) a nemzeti válogatók legjobbjai a világbajnokságon, a kialakult sorrendben hátrébb lévők a kontinensbajnokságon vesznek rész. A legjobb magyar öt hajó tehát nem indult most Dániában. Volt olyan nemzet is, amely a legjobbjai közül is "tartalékolt" indulót az Európa-bajnokságra, hiszen egy jó EB szereplés is óriási presztízst jelent. Talán érdemes lenne jövőre átgondolni a válogatózás rendjét, és a legjobbjaink közül is küldeni fiú és lány indulót az Európa-bajnokságra. Egy-egy dobogós, vagy tízen belüli hely igazolná az új elvek sikerességét.

Visy László Oszi