Természetesen a legfiatalabbak számára is nyitott a verseny, és hogy a pillesúlyú ópésok ne élvezhessenek túlzott előnyt, alsó súlyhatár van: minden induló súlya meg kell hogy haladja a 60 kilogrammot. (Ha valaki könnyebb, nagyobb hátizsák vagy éppen egy társ szükséges a szabályos induláshoz.) A fiatalabbak könnyebben átkeverednek fordulónál a bum alatt, ezt az előnyt azonban továbbra is meghagyja számukra a rendezőség.

Az eddigi versenyek eredménylistái arról tanúskodnak, hogy egyáltalán nem biztos, hogy az aktív optimistesek közül kerül ki a győztes, sokszor a több évtizedes rutin a nyerő a kifejezetten trükkös tavon.

Az előfutamok, középdöntők és a döntő során alakul ki a végső sorrend, az első rajt 11.30-kor lesz, nevezni 10-11 óráig lehet. A nevezési díj hagyományosan egy forint.

A verseny története során volt már hóvihar, szélcsend vagy éppen a a Pilisből fújó erős szél, időjárástól függetlenül a mentőmellény viselése a hajókban kötelező.  A futamok között forralt bor várja a résztvevőket, a döntőre általában délután, napnyugta körül kerül sor.

Mindenkit szeretettel vár a verseny fő szervezője Forintos Róbert, és a főrendező, Erdélyi Béla.

A verseny helyszínét, a wakeboard centrumot a bevásárlóközpont parkolójából lehet megközelíteni.

A verseny mottója több mint három évtizede változatlan: aki már részt vett a Trafik kupán, úgyis eljön. Aki meg még nem: ne hagyja ki!