Barátunk, sporttársunk Szamódy Zsolt Olaf kitűnő vitorlázó a Mormota nevű Folkboat büszke tulajdonosa. Nyert Bajnokságot, Kékszalagot legtöbben innen ismerjük. Azt kevesen tudják, hogy Balogh Rudolf díjas fotográfusként a magyar kortárs fotóművészet egyik meghatározó személyisége, tizenhárom éven át volt a Magyar Fotóművészek Szövetségének elnöke. Képeit számtalan kiállításon csodálhatták Itthon és külföldön. Most megjelent EZ VAN című albuma a Magyar Fotográfia Múzeum kiadványa. Ha azt kéne bebizonyítanom, hogy a képi megjelenítés miként tükrözheti megszokottól eltérően, de hűen a valóságot, akkor erre Zsolt munkássága kitűnő példa. EZ VAN? Tükrözhetné a cím, a művész portfóliójának teljességét, de mást is jelent. Ez volt a család hajójának a neve, egy ladiké. Az EZ VAN adta a Balatont, a nádast az ifjúkor meghatározó élményeit.

 

Képek a Balatonról. Ne keressünk dögös színes spinnakeres flottaképeket. Talán csak mi látjuk ilyennek a tavat, mert mi ebben élünk. Zsolt mást is lát. Másként. Nem rendezi át a valóságot, csak másmilyennek mutatja. Emlékek. Macóka a füredi élettel telt vashajó. Mi erre emlékszünk, a képek nem ezt mutatják. Az Esterházy strand előtt a nádas szélén volt egy beton torzó. Legendák övezik, a képen az 1991-es állapot. Semmi oroszlán.

Képek a Monostori Erődből. A szovjet titkos katonai bázis volt Közép-Európa legnagyobb fegyverraktára. „Felszabadulása” idején készült képek ma már kordokumentumok.

 

Tatabánya jelképe a sziklán magasodó Turul szobor. Újjászületésének képei bepillantást engednek a hatalmas szobor vázának, szerkezetének változásaiba. Jártatok már elhagyott cementgyárban? Hallottátok a vízbánya izgalmas történetét? Ha még nem akkor láthatjátok! Ki látott már  belülről egy pakura fűtötte erőművet?

A szellem láthatatlan lénnyé válásával ismerkedhetünk nonfiguratívnak tűnő nagyon is valósághű képein.

Elkísérhetjük a Tiszán, erdőkben, tengereken szinte mindegy is, az élmény ugyanaz: megtanulhatunk más szemével látni.

A könyv megvásárolható a Magyar Fotográfusok Háza Könyvesboltjában - Mai Manó Ház
1065 Budapest, Nagymező utca 20.
maimano@maimano.hu

 

 

Mi lenne, ha elhagynánk a Földet? Milyen egy ŰRHAJÓS látásmódja?

A nonprofit SpaceBuzz szervezeteket az „Áttekintő Hatás” (Overview Effect) vezérli, amelyet csak az űrhajósok tapasztalhatnak meg, amikor először megpillantják a Földet annak teljes valójában. Azt szeretnénk, hogy a világ számos gyermeke az űrhajósok nyomdokaiba léphessen és megtapasztalhassák ezt az élményt. Erről beszél az olimpiai ezüstérmes Berecz Zsombor támogatva azt a programot:

https://www.facebook.com/watch/?v=529065121648867

Gondoljunk csak a Balaton kiterjedéséhez mérten hihetetlenül sekély sérülékeny vízére! A Föld élhető felülete pont ilyen. Ahhoz hogy már a gyerekkorban tudatosodjon az emberiség mérhetetlen felelőssége a SpaceBuzz projekt ad vizuális támogatást.

Legyél Te is űrhajós, a Föld nagykövete! A SpaceBuzz projekt egy ingyenes tanulási módszert is alkalmazó oktatási program, amely felkészíti és elviszi a gyerekeket egy virtuális űrutazásra, miközben tudatosítja bennük a klíma- és környezetvédelem, valamint a természettudományok fontosságát.

Az oktatási program eredményessége érdekében a SpaceBuzz együttműködik vezető tudósokkal, és nemzetközi kutatási programot indított a VR által támogatott tanulás hatékonyságára vonatkozóan. Az első eredmények, a gyermekek és tanárok visszajelzései megerősítik azt a meggyőződésünket, hogy az átélést segítő technológiák mélyebb elkötelezettséget és ösztönzést jelentenek, ami azután hatékony tanulást eredményez.

Ahhoz, hogy megvalósítsuk programunkat, szükségünk van a te segítségedre is. Ezért kérünk, hogy támogasd anyagilag a Spacebuzz programot (egyszeri alkalommal vagy rendszeresen), ezzel segítve, hogy létrehozzuk a Földünk nagyköveteinek egy jövőbeni magyar nemzedékét.

 

Támogatási lehetőségek:

https://spacebuzz.hu/tamogatas/