Mire felébredsz, nagyot fordul a világ. Leszállt az este, ráadásul köd borul tóra, így nem látszik a part, csak feletted a csillagok. Nincs vége a csapásoknak. Az amerikaiak az oroszok miatt lekapcsolják a GPS-t, az oroszok pedig az amerikaiak miatt kapcsolják le a Glonass-t. A Gallileo néhány hete már nem megy és az európai szervezetek már meg is kezdték a levelezést arról, hogy kiderítsék, kinek a feladata lenne megkeresni a hibát. Valami rémlik a kínai BeiDou rendszerről is, de Kína olyan messze van, hogy nem is foglalkoztál vele igazán.

Mit tehetsz most? A feleségednek megígérted, hogy ma biztosan kicseréled a villanykörtét a verandán, de eddig nem volt rá időd, mert a hajó oldalán mindig találtál egy tenyérnyi felületet, ami máshogy csillog a napfényben, és újra meg újra fel kellett políroznod…

Most pedig itt ragadtál a Balaton közepén, azt se tudod merre indulj. Hiába van nálad egy papírtérkép (ami ugye _minden_ hajóban van), nincs mihez képest megjelölni rajta a pozíciódat.

Elvesztél.

Ha nem szeretnéd, hogy a fenti történet valósággá váljon, akkor a világ első digitális szextánsát, a DS-10-et neked találták ki!

Nem más ez, mint varázslat! Elég a 67 előre programozott égitest valamelyikét megcélozni, és megnyomni a rögzítés gombot, majd a mérést később megismételve megkapod a pontos pozíciódat.

Nem csak hajózáshoz, de könnyű kirándulásokhoz, sétákhoz is ideális útitárs ;)

A cikk nyomokban valóságot is tartalmaz, de ez csak a véletlen műve.
Mielőtt Atlanti átkelésre indulnál, mindeképpen kérd kezelőorvosod és vitorlásoktatód segítségét!