Vadnai Jonatán (a balatonfüredi BYC versenyzője) az ILCA7 (Laser) hajóosztályban a ciprusi, horvát és egy angol vitorlásversenyző után, de szorosan a nyomukban foglalja ezt el a Word Sailing által jegyzett hivatalos nemzetközi listán. Jonatán ezzel történelmet írt, hiszen a magyar vitorlázók közül az olimpiai hajóosztálynak számító Lézer (ILCA7) ő szerepel először világranglista negyedik helyén.

Balatoni vitorlázók nem csak ebben tud egyedülálló eredmény felmutatni, hiszen még sosem volt magyar vitorlázók Európa Bajnokságok tekintetében, egymást követően 4 alkalommal is 10 legjobbja között szerepelt.

 

Hamarosan…

A fiatal sportoló tehát eredmény dús hónapokkal a háta mögött menetel tovább, nem titkolt célja felé a 2024 évi nyári olimpián való részvételhez.  Legutóbb április végén a francia Semaine Olympique Française (SOF) Hyères világkupán vett részt, ahol szintén az előkelő első 10 helyezetten belül végzett egy nagyon erős nemzetközi mezőnyben közel 200 rajtoló versenyzővel. A legutóbbi világkupa eredményével Jonatán olyanokkal közösen szerepelt a TOP 10-ben, mint többek közt Tokió olimpiai bajnoka, Matt Wearn és az ezüstérmes Tonci Stipanovic.

Jonatán a francia világkupa után két hétre hazatért a Balatonra, ahogy ő fogalmaz feltöltő vitorlázásra a haza vizeken, illetve, hogy letegye záróvizsgáit a Budapesti Gazdasági Egyetemen. A két hét tanulmányi és erőnléti edzésekkel tarkított „pihenő” után vitorlázónk jövő hét kedden már edzőtáborba utazik, hogy az augusztusi Hágai, azaz Hollandia Kvalifikációs Világbajnokság helyszínén tudjon felkészülni a jelentős VB eseményre.

 

A cél az következő hetek, hónapok intenzív edzés és verseny időszakával, hogy Hágai, azaz Hollandia Kvalifikációs Világbajnokságon már magabiztosan megszerezze a 2024 évi Nyári Olimpiai kvalifikációt ahhoz, hogy egy év múlva a Balatoni vitorlázók hazánkat, Magyarországot képviselhesse a Franciaországban megrendezésre kerülő nyári olimpiai játékokon.     

A vitorlás társadalom szeme bizakodva tekint Jonatánra, sokan benne látják a következő olimpiai érem esélyét a magyar vitorlás sportban.  A versenyző eddigi eredményei és életkora, mindenesetre valóban a következő, sőt még azt követő olimpián történő esetleges sikeres szerepléshez is lehetőséget ad számára.

 

Balatonfüred, 2023. 05. 12.