És nem is akármilyen eredménnyel: a Costa Brava Spring Cup 189 indulója közül Bite Pál Előd és Márton András került az arany csoportba, a többiek sem adták az ezüst csoportnál alább.

Palkó a kvalifikációs futamok során villantott, háromszor is második lett a futamában, és jó átlagot futott, a döntők természetesen nehezebbek voltak, de végül 15. lett, ami az első 10 százalékon belüli, nagyon jó eredmény. Márton Andris 60. lett a végén. Az ezüst csoportban Bartos Betti 89., Török Csanád Álmos 99., Siklósi Lóránt 106. lett a kilenc futam alapján. Costa Brava, a Roses öböl lesz a június 15-én kezdődő Optimist világbajnokság helyszíne. Szalontai Bence edzőt elsősorban azért hívtam fel telefonon, mert érdekelt: milyen módszerekkel, fogásokkal lehet igazán tervszerűen tapasztalatszerzésre kihasználni egy előversenyt?

„Három napos volt a verseny, június 4-én ért véget. A két első nap 3-3 kvalifikációs futamra került sor, vasárnap tartották a három döntő futamot. Mindhárom nap tipikus, de különböző időjárási körülményeket hozott, mondhatom, hogy tapasztalatszerzés szempontjából ideális volt a helyzet. Pénteken seabreeze fújt, 9-12 csomós, olvasható mintával. Sebességi verseny volt, elsősorban a technikát gyakoroltuk, ismerkedtek a fiatalok a mezőnnyel. Szombaton a seabreeze egy fokozattal erősebbre váltott, nagyobbak lettek a hullámok, és számottevő áramlással is kellett kalkulálni. A 12-17 csomós szélben Palkó rutinja érezhető volt, a többiek rengeteget tanultak. A vasárnap pedig mindenkinek feladta a leckét: 5-6 csomós szél, az eddigiektől némiképp eltérő irányból, a borult ég miatt nem alakult ki a szokásos termikus szél. És még áramlás is volt, ez a nap sok fejtörést okozott. Az edzői munka lényege ilyenkor az adatgyűjtés. Weinber Zsófival rengeteget mértünk minden nap: szelet, áramlást, felhőmintákat jegyeztünk fel. Ezekből leszűrtünk következtetéseket, amiket megosztottunk a gyerekekkel. És a munka legfontosabb része a verseny után következett: kiértékeltük, hogy bejöttek-e az előzetes elképzelések. Ezeket a tapasztalatokat is összegyűjtöttük, leírtuk. Emellett egy próbaverseny fontos haszna, hogy a versenyzők megismerik a körülményeket: hol állnak a hajók, hogyan kell vízreszállni… már egy otthonos környezetbe érkeznek a tétverseny előtt. Összefoglalva: szerencsénk volt a sokszínű, változatos időjárással, és én személy szerint minden versenyzővel elégedett voltam: rengeteget fejlődtek, otthonosan mozogtak a vízen és a kikötőben egyaránt.”

A június 15-én, Costa Braván kezdődő Optimist világbajnokság eseményeiről természetesen beszámolunk.

 

Eredmények: http://clubvela.ballena-alegre.com/en/default/races/race-resultsall/text/2023CostaBravaSpringCup-OptimistRegatta-en

 

Képek: Szántó Áron, Weinber Zsófi, Szalontai Bence