17. lett a 248 induló közül, remek, egyenletes teljesítményt nyújtott, a hat kvalifikációs és három döntő futam során nem volt tizenkilencediknél rosszabb helye... Palkó egyetlen magyarként került az arany csoportba. Ugyancsak egyetlenként lett ezüst csoportos Márton András, ő a 85. helyen zárt. A magyar Optimist A válogatott további három tagja a bronz csoportba került, Siklósi Lóránt 133., Bartos Betti 134., Török Csanád 153. lett.

A versenyt túlnyomórészt gyengébb, 10 csomó alatti szelekben rendezték, a második napon, a negyedik kvalifikációs futam alatt fújt mindössze erős, 18-20 csomós szél. Időjárási szempontból azonban mégsem volt eseménytelen a hét. Szalontai Bence edzőt whatsappon hívtam fel: "A verseny helyszínét úgy kell elképzelni, hogy egy nagyon szép, homokos strandon álltak a hajók, teljesen nyitottan a tenger felé. A három kvalifikációs nap után kezdődtek volna a csapat küzdelmek, de egy távoli fronttevékenység meglehetősen nagy hullámai elérték a partunkat, úgy, hogy három napig lehetetlen volt vízremenni.Sokan kipróbálták a hullámszörfözést, de végülis nem ezért jöttünk ide. Mi a 48 együttes számára elképzelt csapatversenybe a 20. helyen kvalifikáltunk, de akik előrébb voltak ebben a sorrendben, komoly feszültséget generáltak, és nyomás alatt tartották a rendezőséget. Végül az egyik döntő futamos napon, egy csökkentett mezőnynek, a 16 legjobb csapatnak megrendezték a csapatversenyt, amit az olaszok nyertek. Az egyéni döntőket - egy teljesen elforduló szél miatt félbeszakított verseny után - végülis sikerült a szombati záró napon reális körülmények között megrendezni."

A hazai optimistesek következő nagy erőpróbája a július 15-22 között Thesszalonikiben sorrakerülő Európa-bajnokság lesz. Az Optimist osztály szabályai szerint egy versenyző vagy a világbajnokságon, vagy az Európa-bajnokságon indulhat. A magyar Optimist EB válogatott: Dávoti Tamara, Szaplonczay Panna, Verebély Nadin Zsófia, Gereben Barnabás, Pour Máté,Varga András, és Vágó Mátyás utazik majd Thesszalonikiba.

A világbajnokság végeredménye: https://2023worlds.optiworld.org/en/default/races/race-resultsall

Kép: Szántó Áron, Szalontai Bence

visyla