A 15 csapatot 3 db ötös csoportra bontották az aktuális ranglista alapján, hogy lehetőleg egyforma erősségű csoportok legyenek.

Az első napon a kedvezőtlen szélviszonyok miatt parti halasztással kezdődött a csapatbajnokság. Sajnos ezen a napon nem volt lehetőség futamot rendezni. A gyerekek focival, strandolással, társasjátékozással töltötték az időt.

A második napon keleti szélben – kezdetben 9 csomó, nap végére 4-6 csomó – vitorláztak az optimistesek. Mindhárom csoportban sikerült a teljes körmérkőzés, így összesen 30 futamot rendezett a versenyrendezőség.

A harmadik versenynapon már arany-ezüst csoportos megoszlással versenyeztek a gyerekek. Az arany csoportban vigaszágas egyenes kieséses rendszerben 17 futam alatt alakult ki a győztesek névsora. Az ezüst csoportba 7 csapat került, akik teljes körmérkőzéssel folytatták a versenyzést, a tervezett 21 futamból 11 futamot sikerült limitidőn belül megcsinálni.


A vízen döntőbíráskodás volt érvényben, 4 bíró 2 motorossal követte a futamokat figyelve a szabályok betartását. A döntőbíráskodás szempontjából nézve nagyon korrekt versenyt vívtak a csapatok, eldöntendő eset természetesen számos akadt, ezek nagy többsége pályajelek körüli szituációkban alakult ki. Csak kevés esetben kellett az óvás megalapozottságát megerősíteni, a versenyzők legtöbbször maguktól is elvégezték a büntetést. Sokszor előfordult ugyanis, hogy a kiélezett helyzetekben alaptalanul kezdeményeztek óvásokat, amiket a zsűri zöld zászlóval „értékelt”. Összességében az volt az alapvető benyomás, hogy a versenyzők többsége kielégítő szabályismerettel rendelkezik, néha azonban elragadja őket az adrenalin. Örvendetes, hogy pumpálásért a gyenge szél ellenére is viszonylag kevés büntetést kellett kiosztani.

A három nap után az alábbi végeredmény alakult ki a 2023-as Optimist Csapatbajnokságon:

Fotók: Hajdu Barnabás

KÉPGALÉRIA