A kilencedik futamban 17., az utolsóban 35. helyen ért célba Vadnai Jonatán a hágai World Sailing világbajnokságon. Ezzel az összetett versenyben a 19. helyen végzett a 138 fős mezőnyben.  A nemzetek sorrendjében a 14. lett, ezzel megszerezte az olimpiai részvételi jogot! Így olimpiai kvótát hozott Magyarországnak rögtön az első lehetséges alkalommal.

A világbajnokságon kvalifikációt szerzett nemzetek: AUS, NZL, GBR, FRA, CYP, ITA, NED, ESP, NOR, GER, PER, BEL, FIN, HUN, CRO, IRL. AZ első tizenhat nemzet mögött néhány ponttal lemaradva nem szerzett egyelőre kvalifikációt például Portugália, Guatemala, Szingapúr, Svédország és Dánia. Ők voltak Jonatán fő ellenfelei ebben a küzdelemben.

Jonatánnak volt már ennél erősebb világbajnoki szereplése.  VB viszont még lesz az olimpia előtt, olimpia viszont 2024-ben csak egy és most elsősorban a kvóta szerzés volt a kitűzött célja, ezt teljesítette a 25 éves vitorlázónk, aki a World Sailing világranglistáján jelenleg is a világ hatodik legjobb vitorlázója IlCA-ben.

 

"Nagy dicséretet érdemel, hiszen a negyedik futamból kizárták feketezászlós, szigorított rajtnál, így a további hat futamon semmilyen kockázatot nem vállalhatott, hiszen a versenyen egy kiesőt számítanak, vagyis csak a legrosszabb futam pontszáma nem számít bele a végeredménybe, minden más viszont igen. Ez egy ilyen rendkívül erős mezőnyben, ahol centiken és métereken győzelem és kudarc múlhat, ez hatalmas teher. De Jonatán bírta a nyomást és teljesítette a legfontosabb célját." - írja róla Ruják István olimpikon vitorlázónk. 

 A verseny eredmény listái itt várhatóak: https://thehague2023.sailing.org/notice-board/

Bátyja, a szintén vitorlázó Vadnai Benjamin a 49. helyen végzett a világbajnokságon, így ő a további kvótaszerző versenyeken még megmérettetheti magát az olimpiai részvételhez.