Az Eb ötödik, egyben utolsó versenynapján a szélviszonyok nem tették lehetővé egyetlen futam rendezését sem, így a 10 futamosra tervezett Eb végül 5 futammal zárult. A dán PRO, Peter Lübeck vezetésével a Balatonfüredi Yacht Club rendezői mindent kihoztak a rendkívül nehéz és változó szélviszonyokból, így szerencsére 1 kiejtővel érvényes lett az Európa-bajnokság.

Az Európa-bajnokságon a legjobb 10 csapatot díjazták és külön értékelték az amatőr kategóriát is. Az ír Headcase (Cillian Dickson) vihette haza a bajnoki trófeát, aki elmondták, hogy nagyon örülnek, hiszen a várakozásaikon felül teljesítettek, rendkívül boldogok, hogy egy igazán erős mezőnyben sikerült a legjobbnak bizonyulni. Készültek a versenyre, hogy a hajó és a csapat is a legjobb formáját hozza. Kiemelte, hogy fantasztikus környezetben lehettek itt, a J24-es osztály pedig nagyon családias és közvetlen csapat.

A német Schwere Jungs (Stefan Karsunke) korábban az élen is állt, de végül az ezüstéremmel térhettek haza. Az első ötbe várták magukat, így végül nagyon elégedettek, hiszen nem igazán ehhez a gyenge szélhez vannak szokva.

A bronzérmet a helyi viszonyokat jól ismerő Sallai Gáborék szerezték meg az iJroncattel, a dobogós helynek ők is nagyon örültek, hiszen 2017-ben a 9. helyen végeztek, és most azt a cél tűzték ki, hogy ezen a helyezésen javítsanak, és ez sikerült is.

A negyedik helyen az amerikai az Amuse Bouche végzett Kurt Dammeier-rel a kormánynál. Az ötödik helyezett a görög Hellenic Police (Alexandros Tagaropoulos) lett, a hatodik az olasz La Superba (Ignazio Bonanno), a hetedik helyezett egy magyar csapat a JBond lett Tomai Balázs kormányzásával. Őket követték a 8. helyen a német Hungriger Wolf (Fritz Meyer), majd a 9., szintén olasz Pilgrim (Gian Bartolo Barnao), a top 10-et pedig a magyar El NINO zárta Litkey Farkassal a kormánynál.

A nemzetközi J24-es osztály számára nagyon fontos, hogy az osztály folyamatos utánpótlása meglegyen, és minél szélesebb korosztályt és rétegeket érjenek el, ezért külön díjat kapott a legjobb U25-ös csapat, a legjobb női egység és a legidősebb versenyző is. A legjobb U25-ös csapat vándordíja mellé Fluck Izabella, szintén U25-ös J24-es vitorlázó készített egy különleges, 5 elemből álló saját festménysorozatot. A legjobb U25-ös egység Kovács Attila kormányzásával a magyar Jinge lett az MVM-ből. A legjobb női csapat címét a német Rotogirl nyerte el, míg a legidősebb és legeredményesebb versenyző, az olasz Mauro Benfatto lett.

 

https://www.sailwave.com/results/sailingbyc/j24_ec_2023.htm