A versenyrendezők összesen 12 futamot terveznek, amelyek up&down alakú pályán lesznek. A bajnokságok érvényességéhez négy futam befejezése szükséges. Ha kevesebb, mint 4 futamot fejeztek be, a hajó végső pontszáma az összes futam pontszámainak összege. Amennyiben a befejezett futamok száma 4 és 8 közötti, egy hajó végső pontszáma a legrosszabb pontja nélkül számított összes futam pontszámainak összege. Ha pedig 9, vagy több futamot fejeztek be, be, egy hajó végső pontszáma a két legrosszabb pontja nélkül számított összes futam pontszámainak összege - derül ki a Versenykiírásból.

A 420-as Országos Bajnokság erős mezőnyt ígér. A nevezett 28 egységből 5 vegyes, 9 női, 14 férfi páros. Mindösszesen 6 klub versenyzői mérik össze tudásukat Keszthelyen szeptember 14-17. között. A résztvevők nemcsak a bajnoki címért versenyeznek, hanem egy gyönyörű, nagy múltú ezüst kupáért a Kolossváry Endre Vándordíjért is, amelyet az a legjobb páros érdemelhet ki, ahol mindkét versenyző idén 18 éves vagy annál fiatalabb. Az 1931-ben alapított vándor díjat korábban elnyerôk egymás alatt sorakozó nevei tiszteletet keltenek. Csak néhány kiragadott korábbi 420-as bajnok:


Sallai 3x
Szépfy 3x
Bakóczy 2x
Dalbini 2x
Szilasi Fábi 2x
Szűcs Benedek 2x
Gyapjas Zsombor  1x
Vida Péter 1x

Fehérvári László 1x

Litkey Janka 1x
Érdi Hanna  Noa 1 x

Bodgál Mihály 1x
Simó András 1x
Érdi Félix Vazul1x

A keszthelyi versenyen több különdíjat is kiosztanak a szervezők. Az abszolút 1-3. helyezett hajók kupa-, legénységeik éremdíjazásban részesülnek.

  • Az MVSZ és a 420 Osztályszövetség Kolossváry Endre Örökös Vándordíját az abszolút sorrendből történő kiemelésével, újraszámítás nélkül az az egység nyeri, amelynek versenyzői együttesen 2004. december 31-ét követően születtek.
  • A 420 osztályszövetség 420 U15 különdíját az abszolút sorrendből történő kiemelésével, újraszámítás nélkül az az egység nyeri, amelynek versenyzői együttesen 2008. december 31-ét követően születtek, ha a kategóriából legalább 3 egység nevezett.
  • A 420 osztályszövetség 420 Open különdíját az abszolút sorrendből történő kiemelésével, újraszámítás nélkül az az egység nyeri, amelynek versenyzői közül legalább 1 fő 2004. december 31-ét megelőzően született, ha a kategóriából legalább 3 egység nevezett.
  • Amennyiben a 420 női bajnoki kategória nem hirdethető, úgy 420 osztályszövetség legjobb lány egység különdíját az abszolút sorrendből történő kiemelésével, újraszámítás nélkül az az egység nyeri, amelynek versenyzői együttesen lányok, ha a kategóriából legalább 3 egység nevezett.

A 420-asok bajnokságának Versenyutasítása itt található, további információk pedig a verseny hirdetőtábláján, itt érhetőek el.

Fotó: Szántó Áron