Haidekker Elemér Péter (MVM SE), a májusi csopaki Finn dingi Európa-bajnokság 4. helyezettje lett a magyar bajnok, a második helyen a GrandGrand Masters kategóriás Székely „Tonyó” Antal (OVE) végzett, a bronzérmes a Grand Master korú Berecz Botond (PRO SE) lett.

Pénteken, a bajnokság szeles első napján az északnyugati fújt, aztán szombaton keleties szélben sikerült nagy nehezen egyetlen futamot összehozni, vasárnap pedig ugyancsak keletiben került sor a két zárófutamra. A bajnokság főrendezője Sipos Péter elmondta, klubja, az Alba Regia rendezte idén is a bajnokságot, a Velencei tóban azonban nagyon alacsony a víz. Ezért a Magyar Vitorlás Szövetséggel közösen hozták össze az idei nagyon sikeres versenyt, a füredi Kékszalag Port volt a központ. 

Az eredménylistát böngészve feltűnt, hogy a legjobbak közt nem csak fiatalok vannak, hanem „korábban születettek” is, Székely Antal például 1959-es… Nem mond ez ellent annak, hogy a Finn dingi az a hajó, amely extrém fizikai képességeket kíván meg a versenyzőktől?

„Tóni azért elég jó erőben van, a súlya is megvan a hajóosztályhoz, és a felszerelése is elsőrangú” – mondta Sipos Péter. „Én nem voltam meglepődve a jó szereplésén. Sem azon, hogy ilyen sokan indultak a bajnokságon. A Finn dingi kikerülése az olimpiáról szakmai hiba volt, a nemzetközi mezőny elejében lévők, akik a sportból éltek, kiszálltak – de a legtöbb finnes maradt. Hihetetlenül vonzó, hogy ha finnezel, nem kell senkihez alkalmazkodnod, egyedül tőled függ, mikor mész vízre, hová utazol, milyen versenyeken indulsz. Másrészt izgalmas dolog nagy mezőnyökben versenyezni. Harmadrészt – de nem utolsósorban – a Finn dingi egy remek hajó, élvezet vele vitorlázni! És ha már az életkorokról beszéltünk, a legutóbbi Masters világbajnokságon tizennyolc nyolcvan éven felüli induló volt, és a legtöbben minden futamon végigmentek...”

 

Eredmények: https://vihar.hunsail.hu:444/api/documents?containerName=Versenyek&fileName=5ed294f0-09b8-4d3b-9f60-1ba921577ec4.pdf

Képek a bajnokságról: https://www.facebook.com/groups/finnclass.hu

 

Visy László Oszi