Október közepén került megrendezése a Genfi-tavon a Swiss Nationals, azaz a Svájci Nacra 15 osztály hazai bajnoksága. Mivel ez egyben a European Super Series egyik állomása, adódott a lehetőség, hogy ha már rendeztünk egy fordulót, Almádiban, miért ne vegyünk részt ezen mi is. A versenyre 6 országból 21 egység nevezett be. Flóra vállalta az edzői feladatokat, a bajnoki felállás kíséretében, hiszen közel a teljes magyar Nacra 15 OB dobogós vitorlázói beneveztek az alpesi kalandba.

Szombat - 2 futam:

A kezdő futam 6-10 csomó közötti erősséggel fújó, közel déli szélben zajlott, pályamódosítás nélkül. Az első komolyabb nemzetközi versenyüket futó fiataljaink remekült helyt álltak, minden elismerést megérdemelnek. A futam végét követően Genf felől sűrű, sötét fellegek gyülekeztek, melyek bőséges esővel érkeztek meg hozzánk. Ha eddig kérdéses volt, miért oly zöld itt a határ, miért olyan dundik a tehenek, hát a válasz ma megérkezett. Bőrig áztunk a két futam között, még szerencse, hogy Rozsda, a logisztikai munkatársak gyöngye erre is készült. Táskájában hárm nebulóra való tartalék vízhatlan felső lapult, így folytatódhattak a kalandok.

A rendezőség a második futamot is elindította, lássuk be nem túl szerencsés pillanatban. A 180-fokra kirakott pályán a rajt előtti percekben 220-fokra legyezett a szél, minek eredményeként a szél felől rajtoló egységek komoly előnyhöz jutottak. A helyzetet az sem könnyítette, hogy a futam alatt a rendezőség módosított a pályán, hiszen a szél gyorsabban mozdult mint a pályarakó motorosok. Megesik az ilyen, komolyabb versenyeken is. A lényeg, hogy kissé frissebb szélben, de újabb futamot teljesítettek a nemzetközi Nacra 15 egységek.

A harmadik futammal is megpróbálkozott a nagyérdemű rendezőség, ám a késői időpontra és a leálló szélre való tekintettel, az akciót inkább egy paszta partira cserélte. Bölcs döntés volt. Az újabb kínálkozó lehetőséget megragadtuk, és nem csak a pocakunkat töltöttük meg, de újabb vidám nemzetközi katamaránosokkal kerültünk közelebbi kapcsolatba.

Vasárnap - 7 futam:

Rutinos szerelés, kissé komótosabb öltözést követően a zsűrivel összekacsintva laza késéssel hajóztunk ki. A fokozatosan élénkülő hol északi, hol északkeleti szélben szemrebbenés nélkül hat futamot tartott nekünk a nagyérdemű rendezőség. Minden futamnak volt valami különlegessége, amitől emlékezetes marad számunkra. A napi elsőben Bali és Lizi párosa hozta előző napi remek formáját, és ismét haton belül hajóztak. Majd az utolsó bőszélben túltolták a marketing magasságot, és megfeküdtek. Nagyon rosszkor és szerencsétlenül borultak, mert Lizi térde megsérült. Ám tovább erőltették, aminek pár futammal később kiállás lett a vége. Nesze neked, az első napi dobogós reményeknek lőttek is.

A napi második futamban Betti és Marci tette oda magát már a rajt pillanatától, ami egy második helyet eredményezett – volna, ha nem derül ki, hogy bizony korai rajtosok voltak. Ezt is ki kellett próbálni, hiszen ezért vagyunk itt. Így viszont a mögöttük harmadik helyen érkező Beni és Janka párosa foglalhatta el a második helyet.

A következő futamokban már a 12-16 csomósra frissülő szélben, az egyre növekvő hullámok között, hol Betti és Marci, hol pedig Beni és Janka kapták el jobban a fonalat. Ráadásként ez utóbbi páros több alkalommal igen látványos padlógázas befutással tette felejthetetlenné a futamok végét. De csak addig, míg el nem jött a pillanat, amikor túltolták – estek egyet a keményebb fajtából, majd partra hajóztak a sebeiket nyalogatni.

Hétfő – 4 futam:

A kikötőben csilingelő árbócok, télies idő és laza 18 csomós hűvös északi szél fogadott minket. Naná, hogy ilyen körülmények között az egy mólós vízre szállás is komoly kihívást jelentett, nem is ugrotta meg mindenki időben. Mi sem.

Így az első rajtot akadt aki lekéste. Ám a mezőny együtt érzett a későkkel és általános visszahívással moderálta a rendezőség neveletlenségét. Innen azonban már a normál menetrend szerint zajlottak az események, pörögtek a futamok, lengett a szél, jöttek a hullámok, ingerben gazdag napunk volt.

Amint az várható volt, az első nap után még az összetett dobogóért harcoló egységünk Boldizsár Balázs - Pónácz Liza (HUN 285) az utolsó versenynapját a parton töltötte a napot, és apró óvatos mozdulatokkal készítette fel az utazásra a bárkáját. Hozzájuk két futammal a verseny vége elött csatlakozott a Szinessy Benedek - Gazdag-Hornok Janka (HUN 217) duó. Ők már okultak Lizi túlerőltetett térdsérüléséből, és Janka térdzúzódása után egyből a part felé vették az irányt. Okos!  

A  Bartos Betti - Egervári Marcell (HUN 218) egyre bátrabban hajózott a friss szelekben, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a reggeli két futamban elért 5. és 4. helyük. A későbbi gyengülésben azonban már olykor elvesztették a ritmust. A nap hőse egyértelműen a Dávoti Gréti - Puskás Léna (HUN 241) egyetlen leány párosunk volt. Reggel még a mástól elvehető ruhákkal és az önbizalmuk keresésével voltak elfoglalva, ám kiérve a pályára minden gondot ledobtak a fedélzetről. A szél gyengülésével párhuzamosan a teljesítményük futamról futamra javult, a 8.5.4.2 számsorozat önmagáért beszél.

Három egyesület versenyzője, négy hajóval vett részt - Virág Flóra edző kíséretében - a Swiss Nationals, illetve  az European  Super Series Genfi-tavon rendezett eseményén, ahonnan az alábbi eredményekkel tértek haza:

U17 eredmények:

  • 3. HUN 218 Bartos Betti - Egervári Marcell (BYC/Katamarán Suli) 110 pont
  • 6. HUN 217 Szinessy Benedek - Gazdag-Hornok Janka (Katamarán Suli/Pöff) 157 pont
  • 11. HUN 285 Boldizsár Balázs - Pónácz Liza (Katamarán Suli/Katamarán Suli) 218 pont

Összetett eredmények:

  • 8. HUN 241 Dávoti Gréti - Puskás Léna (BYC/Katamarán Suli) 99 pont
  • 9. HUN 218 Bartos Betti - Egervári Marcell (BYC/Katamarán Suli) 110 pont
  • 14. HUN 217 Szinessy Benedek - Gazdag-Hornok Janka (Katamarán Suli/Pöff) 157 pont
  • 20. HUN 285 Boldizsár Balázs - Pónácz Liza (Katamarán Suli/Katamarán Suli) 218 pont

Fantasztikus teljesítményt nyújtott az utánpótlás Nacra Falka, naná, hogy megérdemelnek egy ráadást. Két hét múlva a helyszín Barcelona, ahol némi nemzetközi edzőtáborozást követően a European Super Series sorozat záró fordulója következik. Ide már újabb egységek csatlakoznak a kis magyar flottához.

Képek és Szöveg: Rozsda