Annak idején Forintos Robi, a Spartacus csillaghajósa találta ki ezt a versenyt, az indulók – és a győztesek – között volt már olimpikon, világbajnok, sokszoros magyar bajnok vitorlázó. Minden évben indulnak az Optimist hajóosztály aktuális menői, de akár nyugdíjaskorú vitorlázók is. Az esélyegyenlőséget egyrészt a tó meglehetősen trükkös szélviszonyai, másrészt a szigorúan vett súlylimit adja meg: a hajóban minimálisan 60 kilogrammnak kell lenni, ez lehet homokzsák, de beültethető barát, szülő, testvér, akár nagyszülő is. Mérlegelés lesz!

A mentőmellény, a novemberi időpont miatt, minden indulónak kötelező!

Nevezés november 12-én vasárnap 10-11 óráig a Wakeboard centrumban kialakított versenyközpontban, a nevezési díj egy jó magyar forint. Itt kell megemlíteni, hogy az Omszk-tavi Wakeboard Centrum évek óta támogatja a rendezvényt, és biztosítja a helyszínt a verseny lebonyolításához. Jó látni, hogy a különféle vízisportok szerelmesei mennyire összetartanak.

A verseny normál (vagy nem) olimpiai pályán, kieséses alapon történik. Az indulók létszámától függően előfutamok, középfutamok és döntő kerül megrendezésre. A hajóbeosztás sorsolással történik.

Az első helyezett elnyeri a verseny vándorkupáját, az első három érmet kap, de az első tíz helyezett is értékes és praktikus nyereményekkel mehet haza.

Sok függ persze az időjárástól: volt már sűrű havazás, szinte átláthatatlan köd, a Pilisből lecsapó viharos szél, de majdnem teljes szélcsend is. A jó meleg öltözet a vízen és a parton is ajánlott, emellett a rendezők meleg teáról és forralt borról is gondoskodnak, az előző évekhez hasonlóan. Zárásként egy titkos tipp a cikkírótól: mivel a hajók természetesen nem a Spartacus legversenyképesebb Optimistjei közül lettek kiválogatva, ajánlható, hogy némi szerszámot, ragasztószalagot, gyorskötözőt mindenki hozzon magával. Persze a szervezők is igyekeznek minden hajót még a reggeli kipakolásnál versenyképes állapotba hozni.

Aki volt már Trafik kupán, ha teheti, biztosan eljön. Aki meg nem, annak nagyon ajánljuk!

A képek a tavalyi, sűrű ködben megrendezett versenyen készültek.

Sipos Péter

Ujhelyi-Gáspár Miklós

Kép és szöveg: Visy László Oszi