Ezüstérmes lettél Karácsony előtt Vilamourában, a Portugál Nagydíjon – viszonylag keveset lehetett olvasni erről a versenyről. Milyen volt ez a hétvége, te hogy élted meg?

Valószínűleg azért lehetett róla keveset olvasni, mert ez amúgy nem egy nagy verseny, nem Világkupa futam vagy ilyesmi, ezt a portugál klub rendezi minden évben. De idén végül is nálunk mindenki ott volt, aki számít, szóval ez egy fontos összemérési lehetőség volt, ki hol tart a felkészülésben.

Olimpia előtti év végén vagyunk…

Ezért volt jó, hogy itt voltak a legnagyobb riválisok, és valószínűleg azért jött össze a hetven hajó, mert egyrészt sokan edzenek most ott, Vilamourában, másrészt az ILCA 6 élmezőnyben eldöntöttük, hogy indulunk, így a nagyobb nevek elég hamar felkerültek a nevezési listára, és ez bevonzotta a fiatalokat és a mezőny többi részét.

Milyen volt a szél?

Tök jó volt, hogy változatos volt. Az első nap volt egy offshore 6-10 csomós szelünk, ami nagyon forgolódós volt, abban én nagyon szeretek versenyezni. Aztán volt két erős kifújt szeles nap, nagy hullámokkal, az is nagyon jó volt, össze tudtam mérni az ellenfelekkel, mert az idei év közepén kicsit azt éreztem, hogy ilyen körülmények között nem volt topon a sebességem, de most erre próbáltunk rágyúrni, és visszajött. Szóval minden körülmények között gyorsnak éreztem magamat. Mindent le tudtunk csekkolni, jó volt, hogy voltak nagy hullámok, mert Argentínában, a világbajnokságon is ez várható.

Ez az ezüstérem egy nagyon értékes teljesítmény, hiszen a legnagyobb ellenfeleidet előzted meg…

Nagyon örültem, ez valóban egy magabiztos ezüstérem volt, de azért a verseny vége felé kicsit csalódott voltam. Mert ugyan én is edzőversenyként fogtam fel ezt a hétvégét, de voltak olyan futamok, sajnos, butaságokon elengedtem pontokat, lehetett volna ebben több is. De azért az egy nagyon jó visszajelzés volt, hogy ez egy magabiztos ezüstérem volt.

Kicsit beszéljünk másról is, ne csak a vitorlázásról. Milyen lesz a Karácsonyotok otthon, Vöröstón?

Mindenki most hazajön, a tesóim szanaszét szoktak lenni a világban.

Hányan vagytok testvérek?

Öten. Együtt töltjük ezt a néhány napot, jókat eszünk, beszélgetünk… Nyugiban itthon vagyunk.

De nem lesz teljes a Karácsonyod, mert azt hallottam, 26-án már utazol…

Nálunk 24-én és 25-én szokott lenni az ünneplés, egyébként vicces, tavaly is éppen december 26-án utaztam el Ausztráliába...Úgyhogy mondtam otthon, hogy látjátok, én ezt már tavaly elgyakoroltam, hogy hogyan fogok utazni a vébére…

Január 3-án kezdődik a világbajnokság Argentínában, Mar del Platában. Maradva még a különböző ünnepeknél – akkor ez most ott egy különös Szilveszter lesz. Voltál már ilyen Újévhez kötődő versenyen korábban?

Nekem a Szilveszter is inkább a családhoz kötődő ünnep, nem szoktam nagyon bulizni, de igen, 2015-ben az ifi vébén Malajziában a verseny közepén volt az újév, úgyhogy már vannak ilyen tapasztalataim.

Milyen a szilveszter a világbajnoki mezőnyben? Gondolom senki sem akasztja ki magát, de valószínűleg a legnagyobb ellenfeleiddel fogsz koccintani az új évre.

Én valószínűleg nem fogok ünnepelni, hanem lefekszem aludni. Tízkor. Mert ötödikén már verseny van és ilyenkor fontos, hogy megmaradjon az alvási rutin, ráadásul időeltolódás is van, úgyhogy én valószínűleg alvás közben fogom köszönteni a 2024-es évet. Nagyon fontos akklimatizálódni, én amint felszállok a repülőre, már ott az új időzóna szerint próbálok táplálkozni és aludni.

Ez a világbajnokság az első olyan, ahová címvédőként mész ki. Ez milyen érzés?

Jó érzés. Éppen az edzőmmel beszéltem erről, Enricoval, hogy nekem ez a világbajnoki cím inkább egy megnyugvást adott. Éveken keresztül azt éreztem, hogy ez az eredmény bennem van, és most hogy megszületett, ez önbizalommal tölt el és nyugodtsággal. Igazán azért örülök, hogy a vébé előtt tudtunk versenyezni Vilamourában, mert a versenyzés közben is ugyanezt éreztem, hogy nyugodt vagyok és magabiztos. És tisztán látok a pályán. Szóval igazából terhet nem érzek amiatt, hogy címvédőként érkezem.

Mit kell tudni Mar del Platáról, milyen szelek járnak arra?

Ez a nyílt óceán, és nagyon nagy swell várható, valószínűleg nem a szél irányából. És minden nap bejön a seabreeze.

Jó szelet! Jó felütése lesz ez verseny a 2024-es olimpiai évnek..

Fura lesz ez az idény, január elején világbajnokság, aztán februárban lesz az Európa-bajnokságunk. Ilyen se nagyon szokott lenni, hogy február végére lemegy ez a két nagy világverseny... Aztán jönnek a szokásos regatták, Palma de Mallorca, Hyéres… És május közepétől igazából már Marseille-ben fogunk edzőtáborozni az olimpiáig.

Azt mondtad egyszer nekem, hogy az olimpiai helyszín, Marseille, szintén már hazai vízterület neked, annyira ismered és szereted.

Igen, nagyon szeretem valóban, de még van néhány dolog, amit szeretnék ott gyakorolni…

Visy László Oszi

Kép: Szűcs Ábel