A rendezőség által küldött híreket böngészve egy biztos volt: a szél a versenynapok legtöbbjén teljesen bizonytalan, erejében és irányában roppant változó volt. Hol lengett, hol elfordult, aztán úgy maradt – alaposan feladva ezzel a leckét a versenyző párosoknak. Az abszolút első két helyen lengyel párosok végeztek, nem véletlenül. Elmondták, hogy számukra ezek a körülmények megszokottak voltak, ismerték a helyi szélváltozásokat, ráadásul a kicsit erősebb szeles napokon egy szokatlanul rövid, gyors frekvenciájú hullámzás az ellenfelek számára ismeretlen volt, ők viszont gyerekkoruktól fogva megtanulták ezen a hajóvezetést.

Az Ovington Nemzetek Kupáját is Lengyelország nyerte, nagy fölénnyel. (A számításnál egy-egy nemzet három legeredményesebb hajójának végeredményét veszik figyelembe, ám ezek minimum két kategóriát kell, hogy képviseljenek.) Az abszolút sorrendből számítják vissza a hat kategória legjobbjait: van fiú, lány és vegyes kategória, és mindezekből van U17 is. Jól jellemzi a lengyel fölényt, hogy a hat lehetséges aranyéremből négyet ők nyertek. A Lewandowska-Królik páros nyerte az abszolútot, és a vegyes kategória aranyát, a Zmudzinski – Sobczak kettős fiú és U17 fiú kategóriában is első lett, a Tutkowska-Dampc párosé lett a lány arany.

A kírt összesen 18 futamból tizenötöt sikerült megrendezni, hétfőre, az utolsó versenynapra már nem maradt szél.

A magyar csapatban sok kezdő, első nemzetközi tapasztalatait gyűjtő páros is volt, egyedül a már régebben 29er osztályban versenyző Csekovszky Mór és Zarándy Martin (Spartacus VE) küzdötte be magát az arany csoportba, huszonhatodikok lettek a 138 hajós mezőnyben. Az ezüst csoportban, a csoporton belüli 45. helyen végzett Náray Ágoston és Bárány Domonkos, előrébb kerülhettek volna, ha a döntők során nem szednek össze két fekete zászlós rajtbüntetést. A bronz csoporton belül 22. lett Petheő Panni és Badar Botond, 31. Gulyás Bálint és Feith Máté, 44. Bárány Kristóf és Takácsy Levente (az eredménylista szerint).

A 29er osztály következő nemzetközi versenyei közül kiemelkedik a Garda tavon nemsokára kezdődő World Sailing ifjúsági világbajnokság és ezt követi majd a 29er világbajnokság Dániában, Aarhusban, ahová már eddig is 248 páros nevezett.

Eredmények: https://int29erclass.ourclubadmin.com/docs/312/2024_29er_Europeans_Final_Series.htm#

Kép: Szymon Sykora

visyla