A Klasszikus Kupa pályaversenyt 14 évvel ezelőtt „találta ki” Weöres Botond és azóta töretlenül népszerű a Balaton klasszikus hajói számára kiírt kétnapos pályaverseny. Ebben az évben nyolc osztályban összesen 49 egység nevezett (ez megfelel a korábbi évek trendjeinek) a Csopakon, a Kereked Vitorlás Klub által rendezett Klasszikus Kupa pályaversenyre. 

Az öt futamra kiírt verseny két napján 4 futamot sikerült lebonyolítani. Az első nap gyengébb keleties szélben indult, amiben egy futam ért körbe, majd a versenyrendező a déli part felé vitte a pályát az ottani jobb szél reményében. Be is jöttek a várakozások, Siófok előtt vidám, 15 csomós körüli szélben még két futamot tudtak teljesíteni a mezőnyök. 

A verseny második napja „klasszikus” reggeli keletivel kezdődött, ami aztán ahogy szokott, el is állt a délelőtt második felében. Addig azonban egy futam belefért, így a versenyt 4 érvényes menettel zárta a klasszikus mezőny. 

A versenyen vízre szállt mindhárom balatoni 75-ös cirkáló, a legnagyobb mezőnyt a 30-as schärenkreutzerek alkották, ők 8-an versenyeztek, de a legkisebb flották is 5 hajót számláltak. 

A verseny emléket állít a Zenthe Ferenc színművésznek is, aki a Kereked színeiben hosszú éveken át versenyzett dragon osztályban - a hajóosztályok győztesei elnyerték a Zenthe Ferenc emlékdíjat is. A versenyt támogatta az Ilcsi, a Galco kötélkereskedés és a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház 

Borszéki Lajos légifelvételei a versenyről: https://www.youtube.com/watch?v=uXccGIH4iJA

A részletes eredményeket itt https://kereked.hu/wp-content/uploads/2024/03/Klasszikuskupa-2024-vegeredmeny.pdf lehet nézni.