Szerdán a csapatok megemlékeztek két elhunyt Dragon-versenyzőről, Simon Andrásról és Kőszegi Zoltánról, amikor a résztvevő 25 hajó az első rajtjelzésnél felsorakozott a rajtvonalon, és a rajtlövésre egy-egy szál fehér rózsát dobtak a vízbe.

A megemlékezés után az északnyugatiról délnyugatira forduló szélben három futamot sikerült tartania a Makai Péter vezette versenyrendezőségnek. A nap végén a H-Boat csapatok látták vendégül a mintegy 80 versenyzőt és rendezőt: a megfáradt résztvevőket friss lángos, lecsó és chili con carne várta a parton, amit a Hungária Yacht Club által felajánlott csapolt sörrel és borokkal lehetett leöblíteni.

Csütörtökön az érkező ciklon erősödő szele tette próbára a csapatokat, ám ennek ellenére újabb három futamot sikerült rendezni. A szél a Füred előtt szokásos „lyukas északi” jelleget hozta, és a nap folyamán egyre erősödött. Az első futamon még 10-15 csomó körül fújt, a harmadik futam végére 18 csomós átlagra már 21-22 csomós befújásokat is lehetett mérni.

A flották azonban megmutatták, hogy igazi északi hajókból állnak, amelyek ebben a szélben is kiválóan vitorlázhatók. Az élen szoros csatákat vívtak egymással a vitorlázók és az 5-6 Bft-s szélben is spinnakerrel száguldottak hátszélben.

A Dragon osztályban néhány korai rajt is színesítette az eseményeket. Az első nap után vezető Nyári Mikulás a negyedik futamot is megnyerte, de legnagyobb ellenfele, a Kis-Szölgyémi Ferenc vezette Hanni erősíteni tudott, és elhozta az ötödik és hatodik futamot. Az előző napi közepes menetek után nagyot „villantott” a Náray Vilmos kormányozta Freyja, amely mindhárom csütörtöki futamban második tudott lenni. Az eddig kiválóan vitorlázó Luna (Zenthe Ferenc) is az élbolyban haladt, de a nap utolsó futamában hiába ért be elsőnek a célba, a duda néma maradt – korai rajtjuk miatt kizárták őket.

A klasszikus Dragonoknak nehezebb napjuk volt, a gyönyörűen karbantartott fahajók számára ez a szél már néha túl erősnek bizonyult, ezért a technika kímélése céljából egy-két futamot „elengedtek”.

A H-Boatok is szoros csatákat vívtak, elsősorban az HMS Glissando (kormányos: Meilinger Miklós) a Bajnogel Csaba vezette Skybird és Nagykovácsy Tibor Dorisz nevű hajója jóvoltából. Jól látszott, hogy ezek a hajók kiválóan alkalmasak a szeles körülmények közötti vitorlázásra, szorosan tudták követni az igazi nagyszeles specialista Dragonokat a pályán.

A Folkboatok idén változtattak versenyrendszerükön, és a Nordic és IF típusú hajók immár előnyszámítás nélkül „egy az egyben” versenyeznek egymás ellen. Ez sokkal jobban átláthatóvá teszi a futamokat: aki elsőnek fut be, az nyert, és nem utólag, némi számolgatás után derül ki, hogy ki a győztes. Az osztályban a flottabajnokság első két napján Takácsy Kristóf csapata volt egyeduralkodó a Lunával: a hat futamból öt futamot megnyertek. Második helyen az osztálykapitány Ágostházy Imre követi őket a Gandalffal. Három futam után a hajósokat a Folkboat flotta látta vendégül a parton, mindenkit egy kiváló szarvaspörkölt és babgulyás várt.

Sajnos a hétvége kaotikus időjárása, a Magyarország felett örvénylő mediterrán ciklon okozta erős szél miatt sem pénteken, sem pedig vasárnap nem lehetett további futamokat tartani, így az eredmény már nem változott.

Dragon osztályban 2024 bajnoka a Hanni lett Kis-Szölgyémi Ferenc kormányzásával, a csapat tagjai DeJonghe Arthur és Vezér Károly voltak. Második helyen a Nyári Mikulás végzett Gömbös Lóránd, Vadnai Benjámin, Lukáts Csaba összeállításban. A bronzérem a Freyja csapata nyakába került, a kormányos Náray Vilmos, a legénység Ikrényi Gábor és Wonke Péter volt.

A klasszikus Dragonok között a Tóth Zsolt vezette Nemecsek lett az első, a Triton (Lukács István) és a Yorikke (Dobos Attila) előtt.

A Folkboat flottabajnokság győztese a Takácsy Kristóf vezette Luna lett, a Gandalf (Ágostházy Imre) és a Kolibri (Varga István) előtt.

A H-Boat flottabajnokságot pedig a HMS Glissando (kormányos: Meilinger Miklós) nyerte, az ezüstérem a Dorisznak (Nagykovácsy Tibor), a bronz a Skybirdnek (Bajnogel Csaba) jutott.

Az eredményhirdetésen a versenyt támogató panamakalap.hu ajándékaként egy eredeti, Ecuadorban kézzel, természetes alapanyagokból készült panamakalapot is kisorsoltak.

Az eredmények itt találhatók: https://dragonclass.hu/wp-content/uploads/2024/08/Dragon-OB-vegeredmeny.pdf

Mag Andi fotóit pedig itt lehet nézegetni: https://dragonclass.hu/hazai-verseny/sonnenschein-kupa/

Az eredmények itt találhatók.

A verseny vasárnapig tart, információk, eredmény és képek a Magyar Dragon Szövetség honlapján: https://dragonclass.hu/hazai-verseny/sonnenschein-kupa/